latinica  ћирилица
22/07/2014 |  15:43 | Аутор: РТРС

Приједор - Више од 100 мурала конкурише за годишњу награду

На други конкурс за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор" Удружењу ликовних умјетника Приједор пријављена су 104 приједлога, саопштено је из овог удружења.

"Од 104 приједлога шест је проглашено неважећим, а од оних који су тренутно у трци за главну награду у износу од 3.000 КМ 40 радова послано је из Србије, 30 из БиХ, осам из Хрватске, пет из Пољске, три из Црне Горе, те по један из Италије, Шпаније, Њемачке и Словачке", наводи се у саопштењу Удружењу ликовних умјетника Приједор.

Објава имена побједника и уручење награде и плакете "Паола де Манинкор", назване по италијанској сликарки која је 1998. године на зиду приједорске Електротехничке школе осликала први мурал, планирани су за 8. августа када ће у Музеју Козаре бити уприличена и изложба пристиглих приједлога.

Награда "Паола де Манинкор" установљена је у оквиру пројекта "Приједор - град мурала" који је Удружење ликовних умјетника Приједора покренуло 2012. године у част сарадње Приједора са италијанским градом Тренто из покрајине Трентино која датира из 1996. године.Аутору побједничког приједлога биће дата могућност да свој рад ослика на фасади у централној пјешачкој зони у Приједору коју је додијелила градска управа. Сви пристигли приједлози могу се погледати на Фејсбук страници пројекта "Приједор - град Мурала".

Пројекат "Приједор - град мурала" подржали су град Приједор, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Аутономна покрајина Тренто и општина Лавис, а партнери у пројекту су Удружење Пројект Приједор из Трента, Агенција локалне демократије Приједор, Музеј Козаре, Завод за изградњу града Приједора, Галерија 96 и породица Паоле де Манинкор.

На првом конкурсу за додјелу међународне годишње награде за најбољи мурал "Паола де Манинкор" у конкуренцији 59 приједлога побиједио је "Шеширџија", академске сликарке Наташе Коњевић из Бањалуке. Осликан је лани на зиду високом дванаест метара у шеталишној зони у Приједору.