latinica  ћирилица
22/07/2014 |  15:53 | Аутор: СРНА

У недјељу зборовање у Милића Гају

У Милића Гају у Козарској Дубици у недјељу, 27. јула, биће обиљежено 73 године од подизања устанка народа у БиХ против фашизма.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

На састанку Организационог одбора, који је данас одржан у општини Козарска Дубица, утврђено је да ће обиљежавање сјећања на тај историјски догађај почети у 16.30 часова полагањем вијенаца на војничком гробљу у Кнежици, а да ће се потом, у 17.00 часова, присутнима на традиционалном народном збору у Милића Гају обратити званичници Републике Српске.

Устанак народа и народности БиХ против фашистичке окупације покренут је 27. јула 1941. године на Козари под водством Младена Стојановића, а у Милића Гају у Козарској Дубици традиционалним народним зборовањем и окупљањем учесника и поштовалаца НОР-а и њихових потомака обиљежава се тај догађај.

Састанку организационог одбора за обиљежавање 73 године од подизања устанка народа у БиХ против фашизма присуствовали су предсједник пододбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова Велимир Дуњић, начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро и предсједник републичког СУБНОР-а Благоја Гајић.

Организациони одбор најавио је да ће, осим општинских званичника, представника општинског и републичког СУБНОР-а, догађају у Милића Гају присуствовати и званичници Републике Српске.

Након обраћања званичника, планиран је и културно-умјетнички програм.

Организатори обиљежавања 73 године од подизања устанка народа у БиХ против фашизма су СУБНОР Републике Српске, Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске и општина Козарска Дубица.