latinica  ћирилица
22/07/2014 |  18:37 | Аутор: Агенције

Упозорење УНИЦЕФ-а: Удаја прије пунољетства и сакаћење дјевојчица

Више од 700 милиона данашњих жена удато је прије него што је напунило 18 година, упозорено је данас из Агенције УН за заштиту дјеце Уницеф на конференцији у Лондону.

Уницеф је на конференцији позвао на јачање активности које би довеле до окончања праксе склапања дјечијих бракова и сакаћења женских гениталија, којем је изложено више од 130 милиона жена и дјевојчица у свијету.

Према најновијим подацима Уницефа, међу 700 милиона жена жртава принудног брака, више од трећине - 250 милиона, биле су млађе од 15 година када су ступиле у брак.

Само у Индији забиљежена је трећина свих дјечијих бракова, навео је Уницеф и додао да су сиромашне дјевојчице знатно угроженије.

У Индији се најбогатије дјевојке удају са 20 година, а најсиромашније се удају са око 15 година.

Агенција наводи да морају да буду предузете веома озбиљне активности да се та пракса укине.

Уницеф додаје да је релативни напредак остварен када се ради о борби против сакаћења женских гениталија, што је најчешћа пракса у Африци и на Блиском истоку.

Замље попут Ирака, Либерије и Нигерије су током протекле три деценије забиљежиле значајно смањење броја таквих случајева, док је то још често у Египту, Судану, Малију и у Сомалији.