latinica  ћирилица
22/07/2014 |  19:58 | Аутор: Агенције

ЕУ одустала од оштријих санкција Русији

ЕУ одлучила је да прошири списак особа којима су уведене санкције због украјинске кризе, укључујући руске држављане и ентитете, саопштила је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Министри спољних послова држава чланица ЕУ нису на данашњем састанку донијели одлуку о увођењу оштријих санкција Русији.

"Одлучили смо да убрзамо припреме циљаних мјера договорених на прошлонедјељном самиту", изјавила је Ештонова на конференцији за новинаре након састанка Савјета ЕУ за спољне послове.

Према њеним ријечима, казнене мјере ће бити проширене и на појединце и компаније повезане "с руским посланицима одговорним за анексију Крима и дестабилизацију источне Украјине".

Ештонова је рекла да не располаже детаљима о именима са списка и прецизирала да ће листа бити доступна чим буде комплетирана.

Она је најавила да ће ЕУ у четвртак, 24. јула, представити приједлоге за даље дјеловање, који ће обухватати области приступа финансијском тржишту, одбране, робе цивилно-војне намјене и високе технологије, укључујући енергетски сектор.

Ештонова је нагласила да је од кључног значаја да проруске снаге које контролишу подручје у коме се догодила авионска несрећа смјеста омогуће потпун и безбједан приступ међународним истражитељима и позвала Русију да искористи свој утицај како би се то постигло.

"Желимо да мјесто пада авиона буде обезбијеђено и сачувано како би била спроведена потпуна, транспарентна и независна међународна истрага", рекла је Ештонова и додала да они који су, директно или индиректно, одговорни за обарање летјелице морају бити приведени правди.

Она је позвала Русију и да "обустави доток оружја, опреме и људи преко границе" са Украјином и да повуче додатне војнике размјештене у пограничном подручју.

"Спремни смо да без одлагања уведемо пакет казнених мјера уколико не видимо пуну и хитну сарадњу", упозорила је Ештонова.