latinica  ћирилица
23/07/2014 |  08:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Велика очекивања од економског самита у Берлину

Након недавно одржаног политичког "Кроација самита" у Дубровнику, у Берлину ће се крајем августа одржати економски самит, у организацији њемачког Министарства за привреду и енергију, на којем ће се разговарати о економској сарадњи на простору западног Балкана, пише дневник "Политика".
Берлин - Фото: АП
БерлинФото: АП

Према позивници на берлински скуп, у коју је "Политика" имала увид, њемачко министарство на једнодневном самиту планира дискусију на тему пројеката из области енергетике, технологије и инфраструктуре, односно разговор о економској сарадњи на западном Балкану.

Предвиђено је да састанак отвори савезни министар привреде и енергетике Њемачке Зигмар Габријел, који у позиву износи увјерење да у будућности ова "регија нуди велике могућности".

Идеја о економском регионалном самиту у Берлину, како пише "Политика", први пут је потекла приликом сусрета њемачке канцеларке Ангеле Меркел и албанског премијера Едија Раме, прије неколико мјесеци, када је Рама канцеларки изнио став да је региону најпотребнија економска помоћ.

Премијер Србије Александар Вучић је, пренијела је "Политика", у минулу суботу рекао да ће позвати предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и предсједника РС Милорада Додика да припреме заједничке пројекте, увјерен да би се са таквим пројектима обезбиједила шира подршка Њемачке, али и ЕУ и цијелог света.

Вучић је као примјер пројекта значајног за Србију навео пругу Београд-Сарајево, а један од саговорника "Политике" оцијенио је да Вучић тиме "покушава да што брже будемо ближи локомотиви", имајући у виду аутопут кроз БиХ који би ишао од аутопута Београд - Загреб, преко Сарајева, према мору.