latinica  ћирилица
23/07/2014 |  09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Од јутрос жестоко гранатирање Газе

Најмање шесторо људи је убијено, а 20 је рањено јутрос у гранатирању Кан Јуниса на југу појаса Газе, саопштиле су палестинске хитне службе.

Још двоје људи погинуло је од израелске ватре на сјеверу. Рано јутрос израелска армија је објавила да су погинула два израелска војника претходне ноћи и да се број погинулих војника попео на 29. Раније су погинула и два цивила.

Армија је такође потврдила смрт војника, за кога хамасовци тврде да су га отели, али се и даље смтра несталим.
Авиокомпаније су зауставиле данас летове у Израел, након што је једна ракета пала недалеко од аеродромских писти.

Генерални секратар УН Бан Ки Мун апеловао је у међувремену да се оконча сукоб, у коме је погинуло 639 Палестинаца и 31 Израелац.

Израелска офанзива на појас Газе настављена је и данас 16. дана заредом и чини се да ни Израел ни Хамас нису вољни да окончају непријатељства, упркос појачаним напорима да се успостави прекид ватре.

Бан је током посјете Израелу у уторак апеловао на зараћене стране да "престану да се боре" и почну да разговарају".
Међутим, Израел најављује да ће наставити офанзиву из ваздуха и са копна док не заустави прекогранично ракетирање из Газе. Ракета која је пала близу израелског међународног аеродрома Бен Гурион крај Тел Авива навела је Федералну управу за авијацију САД да забрани летове за и из Израела за најмње 24 сата.

И Европска агенција за безбједност авијације савјетовала је свим компанијама да избјегавају Тел Авив до даљњег, наводи АФП. Ова забрана је услиједила након што је лет МХ17 малезијске авио компаније наводно оборен ракетом изнад источне Украјине, што је појачало опрезност за авио безбједност изнад ратних зона. Први пут су такве мјере предузете од Заливског рата 1990-1991. године.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху апеловао је на државног секретара САД Џона Керија да укине забрану.
"Нетанијаху је разговарао вечерас с Керијем и замолио га да помогне се обнове летови америчких авиокомпанија у Израел," рекао је извор близак Нетанијахуу. Кери је одгвоворио да ће се наредба преиспитати за један дан и објаснио Нетанијахуу да је забрана усллиедила само због забринутости за безбједност, рекла је портпарол Стејт департмена Џен Псаки.

Милионер Мајкл Блумберг најавио је да ће допутовати у Тел Авив израелском компанијеом ЕЛ АЛ у знак солидарности.
Бан који је у уторак допутовао у Израел из Египта и апеловао на обе стране да положе оружје. "Зауставите борбе, почните разговор и позабавите се узроцима сукоба, да не би били у истој ситуацији у наредних шест мјесеци или годину," рекао је Бан, описавши ракетну ватру Хамаса на Израел шокантном и истаквшси да мора престати одмах. Такође је истакао да Израел мора показати максималну уздржаност у Гази.

За то вријеме је Кери у Каиру дискутовао о приједлогу за прекид ватре с египатским предсједником Абделом Фатахом ал Сисијем. Он је подржао египатску иницијативу, инсистирајући да би Хамас требало да је прихвати и да она буде оквир за окончање сукоба.

Један палестински званичник рекао је да трају разговори предсједника Махмуда Абаса и Хамаса о прекиду ватре.
Абас је упозорио да ће Израел бити одговоран за погибију у Гази. "Ми ћемо гонити све оне који чине злочине против нашег народа, без обзира колико ће то трајати", рекао је он у обраћању преко телевизије у Рамали на Западној обали.

На састанку палестинског руководства у том граду позвано је на "свеопшти народни протест у знак солидарности с Газом и отпором". Убрзо потом израелске снаге убиле су једног Палестинца на Западној обали крај Витлејема.

Израелски војни портпарол је рекао да је било нереда и да је педесатак људи бацало каменице и запаљиве бомбе на војнике и да је један од демонстраната погођен гуменим метком, али је подлегао ранама. У уторак је у појасу Газе погођена школа УН у коју су се смјестили рашљени Палестинци. Школа је погођена други пута за два дана, саопстила је УН агенција за избјеглице УНWРА, осудивши грантирање.

Више од 100.000 становника Газе напустило је своје домове током израелске офанзиве и потражало заштиту у 69 школа којима руководи агенција. Израел и поред растућег броја жртва неће да заустави офанзиву док не уништи мрежу тунеле прокопаних испод границе и ракетирање из Газе. Хамас са своје стране тражи укидање блокаде појаса, пуштање десетине затвореника и отварање граничног прелаза Рафа у Египат.