latinica  ћирилица
23/07/2014 |  09:09 | Аутор: РТС

Амерички званичници: Без доказа о умјешаности Русије

Високи званичнци америчке обавјештајне службе рекао је да нема доказа да је Москва директно умијешана у обарање малезијског авиона на истоку Украјине, већ да су ту летјелицу, највјероватније, грешком оборили проруски активисти.
Пад малезијског авиона - Фото: АП
Пад малезијског авионаФото: АП

Неименованици званичници су упознали новинаре са налазима своје истраге, према којима је авион Малезија ерлајнса оборен ракетом "са -11" земља-ваздух коју су испалили "проруски сепаратисти", пише Асошиејтед прес.

Према наводима обавјештајаца, који су инсистирали на анонимности, нема доказа да су руски стручњаци били присутни када је ракета испаљена, или да су проруски ракеташи обучавани у Русији.

Обавјештајци су, наводећи да је током борби на истоку Украјине оборено више од десет летјелица, закључили да је авион највјероватније оборен грешком.

Наведено је, такође, да обавјештајне службе у покушају да идентификују кривца за напад за сада "не знају име, ни чин, али ни националност", али и да не очекују "филмски расплет" послије којег би се сложили сви дијелови слагалице.

Према њиховим ријечима, истрага је дјелимично била заснована на причама које су се појављивале на друштвеним мрежама, посебно када је у питању снимак на којем се, наводно, види како лансер ракета "са-11" прелази на руску територију.

Одговарајући на питања, обавјештајци су рекли да не знају ни поријекло ни вријеме настанка овог снимка.

Међутим, амерички обавјештајци оцјењују да је Русија подршком проруским снагама у Украјини, "створила услове" за обарање.