latinica  ћирилица
23/07/2014 |  11:37 | Аутор: РТС

Идентификација жртава, у Холандији Дан жалости

У Холандији је Дан жалости због страдалих у авиону који је прије неколико дана оборен изнад Украјине. Прва тијела страдалих данас су авионом превезена у домовину. Од 298 жртава несреће, 193 су били држављани Холандије.

Истражиоци Интерпола почели су идентификацију жртава, пошто је воз са тијелима већине настрадалих стигао у Харков, град под контролом украјинских власти.

"У овом тренутку, имамо остатке 200 тијела, што не значи да их нећемо пронаћи још. Нека тијела шаљемо за Холандију, јер нема другог начина да им утврдимо идентитет. Из поштовања, тијела смо ставили у сандуке", рекао је Јан Теундер, члан холандског истражитељског тима.

Проруски активисти предали су "црне кутије" из авиона малезијским стручњацима и прогласили примирје на подручју несреће да би омогућили приступ међународним истражиоцима.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да ће британски ваздухопловни стручњаци анализирати садржај "црних кутија" које су стигле у Велику Британију.

Предсједник холандске владе Марк Руте и предсједник САД Барак Обама разговарали су телефоном и сагласили се да би Москва требало да плати цијену подршке проруским активистима са истока Украјине, наводи Бијела кућа у саопштењу.

У међувремену, како преноси Ројтерс, неименовани званичници америчких обавјештајних служби рекли су да Вашингтон вјерује да су малезијски авион оборили проруски активисти са истока Украјине - и то грешком, не знајући да је ријеч о путничком авиону.

Како се наводи, такав закључак изведен је на основу доказа са друштвених мрежа и из пресретнутих разговора проруских активиста, чију су вјеродостојност потврдиле америчке службе.

Бивши аустралијски министар одбране данас је дошао у Харков, као специјални изасланик премијера, да преузме тијела Аустралијанаца, жртава пада авиона прошлог четвртка.