latinica  ћирилица
23/07/2014 |  13:37 | Аутор: РТС

И Емирати иду на Марс?

Владар Дубаија, шеик Мухамед бин Рашид ел Мактум, најавио је да ће Уједињени Арапски Емирати основати агенцију за истраживање свемира. Њен циљ ће бити усавршавање свемирских технологија и лансирање комуникационих и научних сателита.

План власти УАЕ је и да лансирају посебну летјелицу на Марс! Иначе, једна од нафтом најбогатијих земаља свијета до сада је у многа сателитска истраживања и програме картографског снимања уложила више од пет милијарди долара.

„Наше поднебље је колијевка велике цивилизације. Са правим алатом Арапи могу поново да човјечанству дају велики научни допринос“, гласи шеиков „твит“.

Што се мисије слања сонде на Марс тиче, још се процијењују трошкови развоја и лансирања.

„Наш приоритет је стварање специјализованих и добро обучених кадрова који могу да развијају нову технологију и онда је примјене у истраживању свемира“, рекао је шеик Мухамед.

Он је свима који су укључени у пројекат наложио да сарађују са истраживачких институтима других земаља.

„У наредних седам година бићемо свједоци уласка УАЕ у свемирску трку, у којој ће се надметати са другим великим земљама у истраживању космоса. Доказаћемо да смо способни да допринесемо научном развоју човјечанства“, истакао је владар Дубаија.