latinica  ћирилица
23/07/2014 |  15:45 | Аутор: СРНА

Имовина "11. новембра" иде на лицитацију

Имовина некадашњег веома успјешног Грађевинско-индустријског предузећа "11. новембар" у стечају биће понуђена на продају путем јавне лицитације, која ће бити одржана 19. септембра у згради Окружног привредног суда у Бањалуци.

На основу закључка стечајне управнице Зоре Булатовић-Кременовић, у штампи је данас објављен оглас о јавној лицитацији за продају имовине ГИП "11. новембар" Србац 23. и 24. пут.

Ријеч је углавном о продаји земљишта поред Врбаса гдје су некада биле шљункаре овог предузећа на локацијама у Бајинцима, Старом Мартинцу, Разбоју и Српцу, а почетне цијене износе од 475 до 28.500 марака, зависно од величине парцела.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Србац Зоран Ђурић, који је и члан Одбора повјерилаца, рекао је да број лицитација од 2010. године до данас најбоље говори колико је имовина овог предузећа обезвријеђена.

"До сада је продато око 90 одсто имовине по цијени нижој од 50 одсто вриједности. Радници су по општем исплатном реду добили тек око 12 одсто потраживања и питање је да ли ће и када добити још новца, јер је ова фирма била велики дужник Пореске управе, Фонда здравства и других републичких институција", рекао је Ђурић.

Он је навео да је ова фирма некада била понос Српца, у којем је изградила скоро све стамбене зграде са око 400 станова, велики број јавних установа и привредних објеката, а посао су успјешно изводили и у другим већим градовима као што је Бањалука, Сплит, Москва и други.

"Грађевинске послове у Српцу данас углавном изводе фирме са стране иако Србац има стручне радне снаге за организовање снажније грађевинске оперативе", рекао је Ђурић.