latinica  ћирилица
23/07/2014 |  15:48 | Аутор: РТРС

Семберија: Задовољни квалитетом дувана, не и премијом

Произвођачи дувана у Семберији почели су са бербом овогодишњег рода, 15 дана касније него што је то уобичајено. Поплаве и град угрозиле су род, али се биљке опорављају захваљујући повољним временским приликама, па се очекује већи принос од прошлогодишњег.
Дуван - Фото: илустрација
ДуванФото: илустрација

Произвођачи се уздају у повољно вријеме до краја бербе, али и у повећање премије која је у региону дупло већа. 

На убраним листовима дувана видна оштећења од града. Драган Ристановић је на 11 хектара имао штету од 30%. Осигурао је производњу и већ је добио надокнаду. Биљке се опорављају и ако до краја бербе не буде вишедневних температура преко 36 степени очекује принос од 1 700- 1 800 кг по хектару, што је знатно боље у односу на претходне двије године .

"Цијене остају и даље исте, премије исто стоје на минимуму. Узздамо се да принос нас може извући, али какве су године тешко је и то очекивати", рекао је Ристановић.

Сунце и киша тренутно погодују дувану, али и биљним болестима  Заштита повећава трошкове.

"Очекују се солидни приноси бољи него у претходне двије године, али опет треба имати резерву како ће бити до краја бербе дувана", рекао је Славко Михајловић, технолог за производњу дувана.

АД ''Дуван'', које кредитира производњу на 220 хектара, планира да откупи од 350 до 400 тона сушеног листа. Кажу, све зависи од црног тржишта, гдје, према процјенама, заврши двије трећине рода. Цијена је као и прошле године - прва класа четири марке, друга три и по, трећа - три марке, али овога пута исплатиће и премију од 30 пфенинга по килограму предатог дувана за све оне чији принос не буде испод 1 800 килограма по хектару што ће, тврде, имати већина произвођача.

Откуп дувана почеће 11. августа. Пласман није проблем. Рачунају на Фабрику дувана у Бањалуци која је главни купац, а имају и традиционалне купце у Грчкој и заинтересоване из Италије и Бугарске.