latinica  ћирилица
23/07/2014 |  17:02 | Аутор: РТРС

СНСД: Пријава СДС-а Тужилаштву Србије политички памфлет

Фарса око пријаве СДС-а Тужилаштву Републике Србије је обичан политички памфлет, с јасним циљем да одржи лажну причу о злоупотребама у здравству Републике Српске, поручују из СНСД-а.

Фонд здравственог осигурања приликом измирења дуга према здравственим установама у Србији није оштећен, напротив, плаћен је мањи износ него што је био стварни дуг према Србији, а то је прихватила и Влада Србије, као и тамошње институције.

Захваљујући отпису дијела дуга, Фонд је платио 4,6 милиона евра мање, него што је требао и тиме смо обезбиједили додатна средства за здравствену заштиту наших осигураника, кажу у СНСД-у. Додају да не стоје тенденциозне констатације, да је добављач изабран без објављивања тендера, јер је све у потпуности урађено у складу са Законом о јавним набавкама БиХ којим је и предвиђено када иде преговарачки поступак, а када се расписује тендер.

У овом конкретном случају спроведен је преговарачки поступак, јер је Влада Србије доставила спецификацију, односно јасно дефинисала која медицинска опрема треба да се наручи, кажу у СНСД-у. Фонд здравственог осигурања Републике Српске средином 2006. године имао је дуг према здравственим установама Србије у износу од 18,5 милиона евра који је настао за вријеме док је на власти била СДС, а Република Српска је поравнање измирила са знатно нижим износом.

Овај дуг Република Српска је успјела да измири на сљедећи начин:
Влада Републике Србије дала је сагласност да се 25 одсто дуга отпише, а да се преостали дио измири путем испоруке медицинске опреме као и да се дио дуга у износу од око 2,9 милиона евра измири путем уступања потраживања Телекома Републике Српске од Телекома Србије. У складу са закључком Владе Србије, Влада Републике Српске је донијела закључак да Фонд преузме потраживања Телекома РС од Телекома Србије за шта је Влада РС издвојила намјенска средства Фонду. Тај новац ФЗО РС је уплатио Телекому РС, док је Телеком Србије исти износ уплатио Републичком фонду за здравствено осугурање Србије, кажу у СНСД-у.

Преостали дио дуга у износу од 10,9 милиона евра, ФЗО је измирио Републичком фонду здравственог осигурања Србије, тако што је набавио и испоручио медицинску опрему. На основу преговарачког поступка и на основу сагласности Владе РС, Комисија за провођење преговарачког поступка изабрала је најповољнијег добављача фирму „Pharma Trade S.A Zurich“, Schweiz с којом је склопљен уговор о набавци медицинске опреме у вриједности од око 10,9 милиона евра.

СНСД појашњава да је уговором дефинисано да ће ФЗО РС ову опрему платити путем кредитног аранжмана на период шест година. Иначе, опрема је набављена према каталошким цијенама и спецификацији Министарства здравља Србије, а сва опрема је испоручена за шта Фонд има уредно потписану документацију о пријему робе.

Такође, Фонд Републике Српске је наведени кредит измирио у септембру прошле године. Дакле, дуг који је направила власт СДС и ПДП до 2006. године према Фонду здравства Србије пријетио је отказом услуга у Србији за наше пацијенте. Захвални смо тадашњој влади Србије што је омогућила отпис дијела нашег дуга и што је прихватила да се преостали дуг како је напријед речено измири опремом што је за Републику Српску значило још додатне уштеде, а што је и евидентно.

Влада Републике Српске је својим актима одобрила овакво поравнање и овластила Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања РС да реализује овај договор. Јадна је правничка памет СДС-а која је Босићу сугерисала овакву фарсу од пријаве. Република Српска је обавила законит правни посао, користан за све њене пацијенте као и Републику Српску у цјелини. Али политичком слијепцу је немогуће да прихвати било какве чињенице, додају у СНСД-у.

Договор влада, Републике Српске и Србије, само од СДС-а може се овако третирати јер као што јавност види за њих је добро само оно што се ради у Сарајеву.
СДС-ово пробосанство и има за циљ да сруши сваки договор Републике Србије и Републике Српске. А медијска хистерија је посљедица жеље СДС-а да сакрије од грађана Републике Српске да се помпезно најављивани Савез распао и прије него што је почео да функционише, закључују у СНСД-у.