latinica  ћирилица
23/07/2014 |  19:02 | Аутор: РТРС

Поплављени ослобођени плаћања геодетских накнада

Влада Републике Српске прихватила је на 72. сједници, у Бањалуци, Информацију о иницијативи за ослобађање од плаћања накнада обвезника погођених поплавама у мају 2014. године за кориштење података и вршења услуга које пружа Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.
Сједница Владе РС - Фото: РТРС
Сједница Владе РСФото: РТРС

Задужује се Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове да свим подручним јединицма и канцеларијама да инструкцију о уједначеном поступању у вези ослобађања грађана и пословних субјеката који су директно погођени овим поплавама дошли у тешку материјално-финансијску ситуацију од плаћања накнада за кориштење података и вршења услуга које пружа Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Право на ослобађање од плаћања накнада за кориштење података и вршења услуга које пружа Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове имају грађани и пословни субјекти који су директно погођени овим поплавама дошли у тешку материјално-финансијску ситуацију, којим је њихова егзистенција директно угрожена, а исти су еидентирани у Јединственом регистру штета као лице које је претрпјело материјалну штету већу од 5.000,00 КМ, и то право могу да остваре до дана санирања материјалне штете изазване поплавама у Републици Српској у мају 2014. године, а најкасније до 31. децембра 2015. године.

Влада Републике Српске утврдила је Приједлог закона о измјенама Закона о имовини и потраживањима којима управља Фонд за управљање некретнинама и потраживањима Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби отклањања препрека које су се појавиле у пракси у вези са заштитом имовинских права Републике Српске над имовином која није била предмет приватизације (имовина предузећа исказана у пасивном подбилансу), а којом су предузећа располагала на било који начин.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама Закона о ветеринарско – медицинским производима.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби јаснијег и прецизнијег прописивања појединих његових одредаба, да би се олакшала његова примјена у пракси, теонемогућила неконтролисана употреба ВМ производа.

Овим законом као новина уводи се комисија за преглед објеката, коју рјешењем формираминистар пољопривреде, водопривреде и шумарства с циљем да прегледом утврди да липодносилац захтјева испуњава услове прописане овим законом за обављање промета ВМпроизвода на велико, односно мало.

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о храни.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби прецизнијег уређења ове материје, у циљу отклањања недостатака уочених у његовој примјени, а све ради постизања адекватног нива заштите здравља и заштите интереса потрошача.

Наведени захтјеви остварују се путем пооштравања одговорности субјеката који обављају дјелатности у вези са производњом, прерадом и складиштењем хране, као и њеног транспорта и стављања у промет. На овај начин би се омогућило да храна произведена у Републици Српској постане конкурентна и за тржиште Европске уније.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о Пројекту "Јачања капацитета у сектору вода", чија је сврха јачање административних капацитета у сектору вода у складу са правном тековином ЕУ и међународним обавезама у циљу побољшања инфраструктуре животне средине.

Задужује се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да у сарадњи са Јавном установом “Воде Српске“, узме учешће у реализацији дефинисаних пројектних активности.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о стању примарне пољопривредне производње након поплава, града и обилних падавина закључно са 20. јулом 2014.

Влада Републике Српске подржава мјере и активности које предузима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде које су усмјерене на динамизирање текућег и дугорочног развоја аграрног сектора Републике Српске.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о давању сагласности Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију (организациони код 1956) на План утрошка средстава – текући грантови за националне паркове “Сутјеска“ и “Козара“, за период 01.01 – 31.07.2014. године, у износу од 338.074,00 КМ

Новчана средства додјељују се националним парковима за редован рад и распоређују се на сљедећи начин:Национални парк “Сутјеска“, у износу од202.844,40 КМ и Национални парк “Козара“, у износу од135.229,60 КМ.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о оснивању Управљачког одбора Хитног пројекта опоравка од поплава.

Управљачки одбор ће потврђивати расподјелу средстава на секторе и локалне заједнице, давати сагласности на активности које ће се финансирати из Пројекта, на приједлог ресорних министарстава и локалних заједница и надгледати свеукупну имплементацију Пројекта.