latinica  ћирилица
24/07/2014 |  08:27 | Аутор: СРНА

САД укинуле забрану летова за Тел Авив

САД су касно синоћ укинуле забрану комерцијалних летова за Тел Авив, а у наставку сукоба у Гази број палестинских жртава премашио је 700. Израел очекује да ће амерички авиони наставити да користе овај аеродром током дана, док би европским превозницима могло бити потребно више времена
Аеродром у Тел Авиву - Фото: AP
Аеродром у Тел АвивуФото: AP

Примирје између Израела и Палестинаца није постигнуто упркос интензивним дипломатским напорима.

Израел је саопштио да му је потребно још времена да би уништио залихе ракета и тунеле испод границе у појасу Газе. Исламисти из Хамаса захтијевају укидање економске блокаде ове енклаве.

Палестински извори тврде да је 16 људи погинуло јутрос од експлозије израелске тенковске гранате у Гази, укључујући шест припадника исте породице.

Израелска војска саопштила је да је ноћас из Газе лансирана једна ракета, али није било штете ни повријеђених.

Израел је у сукобима у Гази и нападима Хамасових припадника који се прикрадају кроз тунеле изгубио 32 војника. Од Хамасове ракетне и минобацачке ватре погинула су три цивила у Израелу.

Египатски званичници најавили су могућност проглашавања додатних ограничених прекида ватре из хуманитарних разлога до викенда, уочи великог исламског празника послије рамазанског поста.

Амерички званичник који није желио да буде именован рекао је да "не би било тачно рећи да се до викенда очекује прекид ватре" и додао да се рад на томе наставља, али да резултата још нема.