latinica  ћирилица
24/07/2014 |  08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ се припрема да прошири листу санкција Русији

Министри иностраних послова Европске уније данас ће у Бриселу проширити листу руских држављана и ентитета којима ће бити заведене санкције због улоге Москве у украјинској кризи, и разговарати о сету рестриктивних мјера, јавио је Итар-Тасс
Кетрин Ештон - Фото: СРНА
Кетрин ЕштонФото: СРНА

Европска унија се сагласила да убрза наметање ширих санкција и размотри примјену ригорознијих мјера након што је изнад истока Украјине оборен малезијски авион, јавио је АФП.
 Министсри спољних послова су о томе постигли договор у уторак, а саопштили да нису донијели одлуку о јачању санкција Русији.
 Висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон рекла је да је ЕУ одлучила да убрза припреме циљаних мјера договорених на прошлонједељном самиту.
 Казнене мјере ће, према њеним ријечима, бити проширене и на појединце и компаније повезане "с руским посланицима одговорним за анексију Крима и дестабилизацију источне Украјине".
 Она је, одговарајући на питање новинара, рекла да не располаже детаљима о именима са списка и прецизирала да ће листа бити доступна чим буде комплетирана.
 Ештонова је најавила да ће ЕУ данас представити приједлоге за будуће дјеловање, који ће обухватати области приступа финансијском тржишту, одбране, робе цивилно-војне намјене и високе технологије, укључујући енергетски сектор.