latinica  ћирилица
24/07/2014 |  09:20 | Аутор: СРНА

Соренсен: Нема могућности за корупцију у трошењу донација

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да не постоји никаква могућност корупције приликом трошења новца који је обезбијеђен на међународној донаторској конференцији за санацију посљедица поплава, јер постоји неколико нивоа контрола које то спречавају

"Постоје механизми контроле који обезбјеђују транспарентност у трошењу тих средстава. Ми ћемо га (новац) усмјерити на области за које су утврђене потребе", нагласио је Соренсен.

Он је за "Глас Српске" навео да, од 809 милиона евра обезбијеђених средстава на донаторској конференцији, око 12 одсто долази од институција ЕУ.

Соренсен је прецизирао да ће средства која долазе од ЕУ бити усмјерена за помоћ у стамбеном збрињавању најосјетљивијих категорија до почетка зиме, а да је реализација тог плана на властима ентитета и Брчко дистрикта.

Он је подсјетио да је донаторска конференција, која је одржана 16. јула у Бриселу, била израз солидарности свих земаља и организација према БиХ, као и да је БиХ била добро припремљена, имајући у виду активности које су провели сви нивои власти, али и у сарадњи између БиХ и Србије.