latinica  ћирилица
24/07/2014 |  09:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Нафта скупља због пада залиха у САД

Терминске цијене нафте су данас порасле, након што су САД пријавиле велики пад у залихама, што говори о снажној тражњи у земљи која је највећи свјетски потрошач сирове нафте

Барел америчке "лаке" нафте за испоруку у септембру поскупио је на меркантилној берзи у Њујорку два цента на 103,14 долара по барелу, док је барел сјеверноморске нафте типа "брент" за септембарску испоруку на тржишту у Лондону коштао 108,11 долара, односно осам центи више на крају јучерашњег пословања, пренијела је агенција Франс прес.
 Према саопштењу америчке службе за енергетске информације, залихе нафте у САД су у недјељи закључно са 18. јулом пале за четири милиона барела, што је четврта узастопна недјеља пада залиха и далеко већи пад од прогнозираних 2,5 милиона барела.
 Овај извјештај је, такође, показао да су залихе у терминалу за складиштење нафте Кушингу (америчкој савезној држави Оклахоми), смањене за 1,5 милиона барела.
 Слабије залихе су обично показатељ снажне тражње и позитивна су вијест за цијене нафте. У САД је тренутно љетња сезона када Американци традиционално троше велике количине бензина.