latinica  ћирилица
24/07/2014 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

У Гази рано јутрос погинуло 16 особа

Број погинулих у појасу Газе достигао је јутрос 718, након што је у израелској тенковској ватри убијено пред зору 16 људи на тој територији којом влада Хамас

Међу убијеним Палестинцима је шесторо чланова једне породице, рекао је портпарол палестинских хитних служби Ашраф ел Кидра.
 Палестинско ракетирање је, како се чини, смањено и израелска војска је саопштила данас да је само једна ракета испаљена из Газе прошле ноћи.
На израелској страни погинула су 32 војника у сукобима унутар Газе и с хамасовцима који су се убацили кроз подземне тунеле у Израел од почетка копнене офанзиве 17.јула.
 Ракетна и минобацачка ватра убила је три цивила у Израелу.
 Прекид ватре, упркос појачаним дипломатским напорима није у изгледу.
 Израел наводи да му је потребно више времена да заустави ракетну ватру преко границе и уништи тунеле, а Хамас захтијева да се укине блокада.
 Један египатски званичник најавио је у сриједу да је могућ ограничен хуманитарни прекид ватре до викенда поводом Ид ел - Фитра, највећег муслиманског празника у години послије мјесеца поста рамазана.
 Међутим, САД нису у то сасвим сигурне, преноси Ројтерс.
 "Не би било тачно рећи да очекујемо прекид ватре до викенда", рекао је један анонимни високи званичник САД, додавши да "ми настављамо да радимо на томе али није договорено у овом тренутку".
 У међувремену су економске посљедице сукоба по Израел дјелимично ублажене укидањем забране САД на летова у Тел Авив, док је забрана за европске авио-компаније и даље на снази.
 Хамас је забрану означио "побједом", а израелски премијер Бењамин Нетањаху тражио је од државног секретара Џона Керија да интервенише, како би се укинула забрана.
 Ужи састав израелске владе, задужен за безбједност, није објавио никакву одлуку послије састанка касно синоћ о предложеном  хуманитарном примирју на основу којег би борбе тренутно престале, а преговори о условима за дужи договор би почели за неколико дана.
 Један неимановани израелски звачник најавио је да је армији потребно још четири до пет дан да уништи тунеле и ракетни арсенал и дао до знања да Палестинци по свој прилици неће обуставити своју ватру док трају те акције на терену.
 Лидер Хамаса Калед Машал рекао је да су његови борци напредовали против Израела, изразивши подршку за хуманитарно примирје, али је формални прекид ватре условио дизањем блокаде према Гази у којој живи 1,8 милиона Палестинаца.
 "Ми не желимо рат и не желимо да се настави, али нас он неће сломити", рекао је Машал синоћ у Катару.
 Нетањаху је у међувремену жестоко реаговао на најаву међународне истраге акција у појасу Газе, за које је у Савјету за људска права УН наведено да је могуће да се граниче с ратним злочинима.
 "Одлука ХРЦ  је пародија. ХРЦ би требало да поведе истрагу одлуке Хамаса да претвара болнице у војне командне центре, користи школе као складишта оружја и ставља ракетне батерије на игралишта, у пирватне куће и џамије", рекао је Нетањаху.
 Генерлани секретар УН Бан Ки Мун који је такође био у мисији за постизање примирја критиковао је због тога екстремисте у Гази истакавши да је "срамотно и за жаљење" то што су ракете нађене у школама УН за избјеглице, други пут током суоба.
 Бан је апеловао да се то истражи.