latinica  ћирилица
24/07/2014 |  10:54 | Аутор: Агенције

Прорадио "Google Street View" за Србију

Од данас можете виртуелно прошетати улицама Београда, Ниша и Новог Сада захваљујући "Google Street View сервису који је стигао у Србију.

Гоогле је 10. јула најавио скори почетак рада сервиса "Google Street View" у Србији а данас је овај сервис и званично доступан свима. "Google Street View" сервис омогућава корисницима виртуелне шетње улицама градова Србије и помаже у лакшем сналажењу.

Београд

Овом апликацијом покривени су Београд, Ниш и Нови Сад а представници Гугла су раније најавили да ће за три до четири мјесеца специјални аутомобили те компаније обићи близу 70 градова и села у Србији да би снимили локације и тако их учинили доступним на  Street View ервису за прегледање на рачунарима, таблетима, смартфонима...

Захваљујући новом сервису корисници могу виртуелно да се крећу и истражују улице путем панорамских слика забиљежених из перспективе посматрача. Сервис је доступан и у оквиру  апликације и на Гоогле мапама за мобилне уређаје.

 

Гоогле возило је први пут примећено средином октобра прошле године на улицама Београда а нешто касније и у Нишу и Новом Саду.

Брине вас приватност?

Сви они који буду сматрали да им је нарушена приватност кликом на дугме “пријави проблем“ у доњем лијевом углу слике могу да затраже да фотографија буду замагљене.

Београд

Како је Гоогле на својој званично  навео, корисници могу да затраже додатно замућење фотографије и да поред замућивања лица и регистарских таблица, затраже замућивање цијелог аутомобила, куће и слично.

 

Такође могу да траже уклањање слике које карактеришу неприкладан садржај.

Предности  које доноси "Google Street View"

Тамо гдје је ова опција доступна, нивоу за преглед улица се приступа тако што се мапа максимално зумира и кликне се на  Street View икону на лијевој страни екрана, испод поља за претрагу. Уколико се ради о најновијој верзији Гугл мапа, довољно је превући наранџастог човечуљка "Пегмена" на мапу да би се зумирало на преглед улице.

Захваљујући овој опцији, корисници могу да погледају како изгледа ресторан у који иду, да планирају путовање, уговарају мјеста за састанак, или да олакшају себи писање домаћег задатка из географије.

Београд

Они који траже да купе или изнајме кућу могу да уштеде вријеме тако што ће унапред погледати објекте и њихову околину, или тако што ће тачно одредити путању којом треба да стигну на одређену адресу.

Такође, прије него што се упуте на одмор, људи ће моћи да погледају како изгледа мјесто и хотел у коме ће одсјести. Пословни корисници ће такође имати користи од Street View технологије, јер ће моћи бесплатно да интегришу Гугл мапу у свој веб сајт и да на тај начин промовишу ланац хотела, или повећају видљивост локалне библиотеке, ресторана, и слично.