latinica  ћирилица
24/07/2014 |  12:04 | Аутор: РТРС

Срушио се алжирски авион са 116 путника

Алжирски званичници потврдили да се авион који је летио из Буркине Фасо за Алжир, срушио, јавља Ројтерс. Алжирски национални авио-превозник изгубио је контакт са својим авионом у којем је било 110 путника и шест чланова посаде.

Француске снаге стациониране у Малију регистровале су остатке алжирског авиона "АХ5017" на путу између градова Гао и Кидал у пустој и тешко приступачној области, објављено је на сајту аеродрома у Буркини Фасо.

Званичник алжирске авиокомпаније "ЕР Алжир" претходно је објавио да се у авиону налазио 51 Француз, 24 држављана Буркине Фасо, осам држављана Либана, пет канадских држављана, четири из Њемачке, те по један држављанин Малија, Белгије, Луксембурга, Камеруна, Нигерије, Египта, Украјине и Швајцарске, као и шест или седам чланова посаде из Шпаније.

Авион алжирске компаније "Ер Алжир" пао је у области око главног града Нигера и претпоставља се да су сви путници и чланови посаде погинули, јавља алжирски канал Анахар. Авион је изводио заједнички лет са шпанском компанијом "Свифтер", а у њему је било 110 путника и 6 чланова посаде, преноси руска агенција Риа Новости.

Авиокомпанија "Ер Алжир" саопштила је јутрос како је изгубила контакт са својим авионом око сат времена након што је он данас полетио из Уагадугуа, у Буркини Фасо.

"Ер Алжир" напомиње да се ради о авиону ДЦ-9, који је летио за град Алжир.

Авион се у тренутку губитка контакта налазио у ваздушном простору Малија, приближавајући се алжирској граници.

Од његове посаде је претходно затражено да скрене с путање због лоших временских прилика и да би се избјегао евентуални судар са једном другом летјелиcom, на лету Алжир - Бамако.

Контакт је изгубљен након промјене курса авиона.

У складу са процедуром, предузете су ванредне мјере у потрази за авионом са лета АХ5017, објавио је "Ер Алжир".

Фебруара ове године у Алжиру се догодила једна од најтежих несрећа у историји ваздухопловства те земље, када је војни авион Ц-130, у којем је било 78 људи, срушио на планинском сјевероистоку земље.

Тада је погинуло више од 70 особа.

У авиону био већи број Француза

Француски министар саобраћаја Фредерик Кувилије изјавио је данас да је у авиону "Ер Алжира" био велики број Француза.

"Све су прилике да је у авиону било Француза, а ако је било Француза, сигурно их је било много", рекао је Кувилије новинарима, пренео је Ројтерс.

У међувремену, представник Ер Алжира у Буркини Фасо потврдио је сумње француског министра саобраћаја изјавивши да је према списку путника у авиону било 50 Француза.

Француско Министарство иностраних послова саопштило је да се у авиону налази 80 држављана Француске. Националност осталих путника није позната. Свих шест чланова посаде су Шпанци.

Два француска борбена авиона кренула су у потрагу за несталим алжирским авионом, рекао је портпаол фрацуске војске, преноси Ројтерс.

Путнички авион типа "ербас А320" летио је из Буркине Фасо у главни град Алжир.