latinica  ћирилица
24/07/2014 |  13:03 | Аутор: Агенције

МОЛ тражи 23 милијарде куна за Ину, Влада нуди 12,2

Хрватска је спремна да да за МОЛ-ов удио у ИНИ 2.500 куна по дионици или чак 12,2 милијарде куна. Велик износ новца, који засад нема, Мађарима наводно није довољан. За излазак из нафтне компаније тражиће између 15 и 23 милијарде куна.

Руски Гаспром, који је показао занимање за улазак у власничку структуру Ине, вјероватно би био спреман да  плати већу цијену, али ни Европска унија ни САД не би благонаклоно гледали на такву трансакцију. Зато се чини да иза намјере да Хрватска преузме Ину, о чему је министар привреде Иван Врдољак говорио у разговору за Блумберг, стоји подршка из тих центара.

'Влада засад нема рјешење за кредит, али је у потрази за њим', рекао је јуче министар Врдољак. Наводно се размишља о тзв. ломбардном кредиту у трајању од 12 мјесеци с каматама између 5 и 6 посто. Ангажован би био конзорцијум домаћих и страних банака, а као гаранција би послужиле дионице ИНА-е. Врдољак сматра да то не би повећало ионако превисок - јавни дуг, а аналитичари се с тим не слажу.

'Ако вам даје неко кредит, ако сте заложили дионице то је опет ломбарни кредит, ако сте заложили имовину, дакле ИНУ, то је опет нешто што је нечије док не отплатите кредит. Дакле, кредит је у неком смислу и то повећава вањски дуг, а он ће прећи онда 68 посто, рекао је Анте Бабић.