latinica  ћирилица
24/07/2014 |  16:10 | Аутор: РТРС

Уклањање једног од симбола Требиња?

У Требињу је почело испитивање стања платана-симбола града. Ову провјеру, примјеном најсавременије методе, обављају стручњаци из "Шума Српске" .

Испитивање подразумијева утврђивање стања стогодишњих платана, ради дугорочне заштите једног од симбола Требиња.

Стручњаци примјењују савремену компјутерску опрему која пружа увид у стање унутрашњости стабала. На основу добијених резултата биће предложене мјере њиховог очувања. 

Шеснаест горостасних платана украшава центар Требиња, глвани трг и шеталиште. Надалеко су чувени по својој љепоти и старости. Без њих, оцјена је свих, Требиње не би било исто.

Све љубитеље платана, али и надлежне градске службе забринуло је ломљење велике, наизглед здраве гране, која на сву срећу није угрозила пролазнике. То је био „ аларм“ да се сагледа њихово здравствено стање.

"Зато смо одлучили да позовемо стручњаке. Импусливним томограмом се путем таласа утврђује стање пресјека корјена, дебла, сваке рачве и гране“, истакла је Мирјана Ратковић, начелница Одјељења за стамебно-комуналне послове града Требиња.

У наредних петанест дана тим стручњака ће, након сагледаног стања, донијети одлуку о евентуалним мјерама заштите. Без укупне анализе, тврде, не могу прецизирати има ли обољелих стабала и колики је њихов животни вијек. Сроведене су и стандардне мјере заштите.

Животни вијек платана у идеалним условима је и до 300 година. У градским срединама то је упола мање. Грађани се надају да неће бити потребе за драстичним и болним мјерама, сјечом стабала и да ће ови чувени платани још дуго красити требињски трг, али и друге локације у граду.