latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:07 | Аутор: СРНА

Могерини са званичницима БиХ

Министар иностраних послова Италије Федерика Могерини истакла је да њена земља, која наредних шест мјесеци предсједава ЕУ, очекује да БиХ учини економске реформе које су неопходне њеним грађанима, а не Унији.

Током сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом, Могеринијева је рекла да ће у наредним данима посјетити шест главних градова балканских земаља како би подржала њихов улазак у ЕУ.

У разговору је констатовано да БиХ и Италија имају успјешну привредну и трговинску сарадњу, те да је Италија једно од највећих извозних тржишта БиХ.

Могеринијева је изразила увјерење да ће се добра сарадња наставити и у наредном периоду, додајући да се посебно сарадња из области културних дјелатности може унаприједити, наводећи примјер умјетничког пројекта "Арс Еви".

Беванда је зажелио Италији успјех у предсједавању ЕУ у наредних шест мјесеци, изразивши наду да ће се позитивни сигнали који постоје у сарадњи између Италије и БиХ, пренијети и на Унију.

Он је посебно изразио захвалност за све што је Италија учинила за народ БиХ током катастрофалних поплава.

Могеринијева се данас састала ис предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и министром иностраних послова Златком Лагумџијом.