latinica  ћирилица
24/07/2014 |  18:37 | Аутор: РТРС

За поплављене 7 милиона - "срамно мало новца"

Већина посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оцијенила је данас да је "срамно мали" износ од око седам милиона КМ, колико је приједлогом измјена државног буџета предвиђено за помоћ подручјима која су поплављена средином маја.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ, којим је предвиђено преусмјеравање више од седам милиона марака из овог буџета за подручја угрожена мајским поплавама.

Усвојен је и закључак посланика СНСД-а Бошка Томића, којим се предлаже да Савјет министара БиХ за прву наредну сједницу припреми приједлог којим ће из буџета БиХ за 2014. годину бити издвојено додатних 20 милиона марака из грантова и капиталних улагања који неће бити реализовани у овој години. Уштеде су направили сви буџетски корисници својим приједлозима којима су појединачни буџети институција смањени за један одсто, чиме је испоштован закључак Савјета министара БиХ и више закључака са 67. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о буџетским уштедама.

Приједлог Предсједништва БиХ да се ребалансом буџета институција БиХ обезбиједи седам милиона марака за поплављена подручја изазвао је бурне реакције посланика Представничког вијећа. Многи су овај износ назвали мизерним, упоређујући га са износима које су поједине земље обећале на донаторској конференцији.

Какву слику шаљемо свијету, питали су се посланици.

Током расправе на сједници Дома, посланици већине странака успротивили су се и захтјеву предлагача, Предсједништва БиХ, да измјене Закона о буџету институција БиХ разматрају по хитном поступку, без промјена и поправки.

Најжешћи критичари приједлога да поплављена подручја добију само 7,1 милион из буџета БиХ, били су посланици ХДЗ БиХ, СНСД-а и независни посланик Божо Љубић. Само су СДА и СДП бранили предложене измјене буџета уз тврдњу да је и ово издвајање из буџета БиХ огроман удар.

Лазар Продановић из СНСД-а каже је да је седам милиона марака помоћи "сраман и изузетно недовољан износ" за драматичну ситуацију у којој се због поплава нашао огроман број грађана.

"Нисам за хитну процедуру усвајања оваквог приједлога измјена Закона о буџету, него да парламент наредних дана усвоји боље рјешење те да износ за помоћ буде већи за најмање три пута", предложио је Продановић.

Сугерисано је и да се прихвати предложена измјена Закона о буџету, а да се Савјет министара задужи да што прије предложи издвајање још 30 милиона марака из грантова и капиталних улагања.