latinica  ћирилица
24/07/2014 |  20:12 | Аутор: Агенције

Парацетамол не помаже код бола у леђима

Лек парацетамол је против болова у доњем дијелу леђа - лумбага, ефикасан колико и плацебо, наводи се у новој научној студији на основу истраживања међу 1.600 пацијената обољелих од акутног облика те болести
Бол у доњем дијелу леђа - Фото: илустрација
Бол у доњем дијелу леђаФото: илустрација

Особе које су добијале плацебо (симулација лијека неутралног ефекта), чак су се брже опоравиле него пацијенти који су добијали парацетамол који се обично препоручује за бол у доњем дијелу леђа, саопштили су аустралијски научници.

"Ти резултати сугеришу да парацетамол (ацетаминофен) не утиче на период опоравка од акутног лумбага и универзално прихватање тог лијека за ту врсту бола је сада доведено у питање", пише у студији.

Парацетамол нема никаквог ефекта на бол, отежано кретање, спавање, квалитет живота и остале опште симптоме лумбага.

Лумбаго је водећи узрок болних тешкоћа при кретању, а парацетамол се универзално препоручује као главни лијек за тај бол.

Период опоравка од акутног лумбага био је 17 дана за пацијенте који су узимали парацетамол, а 16 за оне који су узимали плацебо.

"Сви пацијенти су добили и љекарске препоруке како да побољшају квалитет живота, што доводи до закључка да су те препоруке можда важније од лијекова", наводи се у студији.

Други стручњаци, који нису учествовали у истраживању, поздравили су напор својих колега да испитају област коју нико није доводио у питање, али додају да се резултати студије не могу уопштено примијенити ако се не спроведу додатне провере.