latinica  ћирилица
25/07/2014 |  08:31 | Аутор: РТРС

На КиМ се у овој години вратило 108 расељених

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је данас да се на Косово у овој години вратило 108 повратника и да је зарад већег повратка расељених потребна институционална сарадња Приштине и Београда.

Јевтић је  рекао да се у периоду јануар - јун 2014. године на Косово вратило 108 повратника и да је у процедури повратка још 177 лица, односно да тим особама куће треба да буду изграђене у наредних двадесетак дана и да ће тада број повратника бити 285.
 Он је навео неколико препрека који стоје на путу масовнијег повратка расељених истичући да је у политичком смислу потребна институционална сарадња Београда и Приштине која је у протеклом периоду изостала.
 "Оно што на терену представља препреку је питање узурпиране имовине и нерјешавање тих случајева унутар правосудних органа и институција које се баве правосуђем. Такође постоји и економски аспект који утиче на одлуку људи да се врате на Косово. Постоје спорадично проблеми који се тичу безбједности, прије свега у метохијском дијелу, али они, на срећу, нису толико изражени", рекао је Јевтић.
 Говорећи о проблему у насељу Брђани, у сјеверном делу Митровице, гдје на повратку инсистирају Албанци за које Срби тврде да никада раније ту нису живјели, Јевтић је казао да подизање тензија не иде у прилог било коме и да треба радити на спуштању тензија и изналажењу свих рјешења која ће допринијети нормализацији односа између заједница.
 "У том правцу преговарачки сто је једино мјесто гдје треба расправљати и разговарати о овом и сличним проблемима и тако донијети рјешење које ће бити прихватљиво за обе стране", казао је Јевтић нагласивши да сматра да градоначелници сјеверне и јужног дијела Митровице уз помоћ Београда и Приштине треба да сједну за преговарачки сто као што се већ и кренуло и разговарају.
 Тај процес треба да буде транспарентан, а не да имамо оно што се дешава да једна страна даје тумачење онога што је договорено на свој начин, а друга на свој и да најевећу штету трпе грађани који живе тамо.
 "Мора се наћи рјешење које ће омогућити да се проблем дугорочно ријеши и да немамо тензије које имамо данас", казао је Јевтић.