latinica  ћирилица
25/07/2014 |  08:51 | Аутор: РТРС

Норвешка - сазнања о могућим терористичким нападима

Норвешка је појачала мјере безбједности, јер је установљена директна опасност од људи повезаних с исламским милитантима у Сирији, изјавила је шефица норвешке службе безбједности Бенедикт Бјернлад.
Норвешка полиција - Фото: Getty Images
Норвешка полицијаФото: Getty Images

Безбједносне службе располажу вјеродостојним информацијама о плановима за терористичке нападе у наредних неколико дана. У ПСТ тврде да је пријетња неспецифична, али вјеродостојна.

Присуство полиције у Норвешкој видно је појачано на аеродромима и граничним прелазима. У оцјени ПСТ-а од прошлог мјесеца каже се да је око 50 људи отишло да се бори у Сирију из Норвешке, а да се половина вратила у Норвешку.

Исламисти кренули из Сирије

Група милитантних исламиста која планира нападе у западним земљама наустила је Сирију, а могуће је да се запутила ка Норвешкој, саопштила је данас полиција ове земље.
"Примили смо информацију да је група бораца напустила Сирију с циљем да изврши терористички напад на Западу, а Норвешка је посебно поменута међу њиховим метама", изјавио је Јон Фитје Хофман, главни аналитичар полицијске безбједносне службе.Он није желио да каже да ли су борци повезани са Норвешком или су дио муслиманске заједнице у овој земљи. Данска и Шведска такође су упозориле да људи који путују у Сирију и тамо пролазе борбену обуку представљају повећани безбједносни ризик.