latinica  ћирилица
25/07/2014 |  09:43 | Аутор: Блиц

Иако ове чињенице звуче бесмислено, ипак су истините

Прочитајте 10 чињеница које звуче потпуно лудо и невјероватно, али су истините.

Знате ли за шта се првобитно користио хероин и да је постојао агент кога су одликовали и савезници и нацисти? Прочитајте 10 чињеница.

1. Бангладеш има више становника од Русије
Русија се простире на девет временских зона и има површину већу од Плутонове. Иако је Русија највећа земља на свијету, малени Бангалдеш (мало већи од Њујорка) има више становника. У њему живи 156 милиона становника, док Русију насељава 143 милиона.

2. Преварант продао Ајфелову кулу (скоро два пута)
Виктор Лустинг важи за једног од највећих превараната у историји. Наиме, читајући о томе како Ајфелов торањ рђа и како су трошкови одржавања веома високи, (а и било је предвиђено да кула стоји само 20 година), Ластинг је дошо на идеју да га - прода. Он је успио да убједи највеће градске трговце металом да је владин директор на тајном задатку да препознатљиви торањ прода у старо гвожђе. Изнајмио је лимузине и провео их у разгледање града. Један од трговаца био је толико убјеђен да му је дао 20.000 долара у кешу и још 50.000 како би био сигуран да ће баш он добити посао. Након што је добио новац, Лустинг је побјегао у Аустрију, а трговца је било срамота што је насео на превару па није хтио да га пријави. Када се вратио у Париз још једном је покушао да уради исто, али се плашио да га је неки од трговаца пријавио полицији.

3. У мозгу има више синапси (нервних спојева) него звијезда у нашој галаксији
Астрономи процјењују да у Млијечном Путу има 200 милијарди звијезда. То је, сложићете се, велики број. Али, неурохирурзи кажу да је број синаптичких веза у мозгу трогодишњака близу једног трилиона! Одрасла особа у просјеку има половину од тога броја, односно око 500 милијарди синапси.

4. Негдје у близини Џорџије налази се изгубљена нуклеарна бомба
Пилот америчке ваздухопловне јединице је 5. фебруара 1958. године усљед квара на свом борбеном авиону, нуклеарну бомбу тешку више од 3 тоне испустио у море близу обале савезне државе Џорџије. Морнарица је мјесецима претраживала подручје, али нису успјели да је пронађу. Иако су ваздухопловство и пилот тврдили да бомба не садржи плутонијум, свједочења секретара из Министарства одбарне потврдила су да је бомба била “комплетно опремљена“, односно да је садржала бојеву главу са уранијумом и плутонијумом. Из ваздухопловне јединице кажу да ако бомба остане нетакнута, не би требало да шири никакве штетне материје, нити представља опасност.

5. Период Клеопатре ближи је првој згради “Пица хата“ него добу пирамида
Изградња чувених египатских пирамида у Гизи почела је око 2550. године прије нове ере и трајала је до 2490. прије нове ере... док је Клеопатра, посљедњи фараон древног Египта, рођена 69. године прије нове ере, а умрла је 30. године п.н.е. Први “Пица хат“ ресторан отворен је 1958. године у Канзасу што значи да је отварање чувеног ланца пицерија ближе за око 500 година Клеопатри од пирамида.

6. Сјеверну Кореју и Финску технички раздваја само једна држава
Русија са Сјеверном Корејом на истоку дијели границу дугу 25 километара уз ток ријеке Тумен, док Русију и Финску на западу раздваја граница у дужини од око 1.350 километара. Дакле, између Финске и Сјеверне Кореје стоји само Русија.

7. Двоје људи погинуло због пуштања милион и по балона на добротворном догађају
Балонфест је организован 1986. године у Кливленду када је у небо пуштено милион и по балона, што је требало да обори рекорд. Иако је све предвиђено као безопасан догађај, нажалост, балони су почели да падају на град, језеро, аеродром... узрокујући велике проблеме. Најтрагичније од свега је што су балони омели америчку обалску стражу која није успјела да пронађе два морнара који су касније нађени утопљени. Организатори и град суочили су се са великом тужбом.

8. Хероин се некад користио да лијечи кашаљ код дјеце
Њемачка фармацеутска кућа Бајер која производи аспирин, комерцијализовала је хероин 1890. године као лијек који лијечи кашаљ, прехладу и бол. Оно што је још више шокирало јесте да су 1912. године дозволили и коришћење код дјеце, више година пошто су почели да стижу извјештаји да је у питању опасна дрога. Године 1914. хероин је у Америци ограничен на куповину само уз рецепт, а 1924. забрањен је за употребу.

9. Одликовали га и Алијанса и нацисти
Шпанац Џон Пујол Гарсија је током Другог свјетског рата радио као двоструки шпијун - и за нацисте и за савезнике. Испрва је дошао до савезника да би радио за њих, али је одбијен, па је изградио лажни идентитет и почео да “ради“ за нацисте, снабдијевајући их лажним информацијама. Убрзо потом Гарсија је примљен да ради као двоструки агент за Алијансу. Током свог рада нацистима је прослијеђивао низ лажних извјештаја, и доста важних информација које су стизале прекасно, а он и његов британски колега из МИ5 чак су креирали и мрежу од 27 фиктивних агената који су сви примали плате од нациста. Гарсија је касније одликован од стране Нијемаца Гвозденим крстом, а британска империја одликовала га је највишим одличјем.

10. Харвард је основан прије открића дигитрона
Харвард је најстарија високообразовна институција у САД, основана 1636. године. Дигитрон је откривен тек 50 година касније захваљујући Готфриду Лајбницу и његовој “Новој методи“ 1684. године и Исаку Њутну 1687. Такође, Галилео Галилеј је и даље био жив током првих година Харварда. Умро је 1642. године.