latinica  ћирилица
25/07/2014 |  10:11 | Аутор: Агенције

Пет популарних историјских митова (у које многи вјерују)

Не вјерујте свему што сте прочитали (или чули). Многи су се историјски догађаји, који се вијековима преносе с кољена на кољено, показали лажним.

Слично као и игра глувих телефона, већини ових прича се додавало и одузимало истине и лажи. Али прочитајте пет популарних митова који се из године у годину провлаче кроз историју.

5. Кинески зид је видљив са Мјесеца

Можете видјети доста ствари док стојите на Мјесецу, али Кинески зид није један од њих. У својој публикацији 1938. године, Друга Књига Чуда, Richard Halliburton је навео да је Кинески зид једини објекат саграђен људском руком који је видљив са Мјесеца.

Међутим, Велики Зид је максимално 30 метара широк и скоро је исте боје као и његова околина, тако да је једва видљив голим оком из Земљине орбите под идеалним условима, а поготово није видљив са мјесеца који је удаљен око 239.000 км.

4. Нека једу колаче

Вјеројатно је рекла много ствари због којих је касније жалила, али Marie Antoinette никада није поручила гладним французима, који нису имали ни хљеба, “да једу колаче“. У 1766. години, Јean Jacques Rousseau је писао своје “Исповијести“ када је цитирао познати изреку велике принцезе, која се погрешно приписује Marie Antoinette, краљици Француске и супрузи Luja XVI. Како знамо да је ово само мит? Зато што је Marie Antoinette тада имала само 11 година.

Историчари вјерују да је Rousseauova “велика принцеза“ можда била Marie Therese, супруга Луја XИВ, који је владао више од 75 година прије Luja XVI. и Marie Antoinette.

3. У Салему су вјештице паљене на ломачи

Иако се суђење вјештицама у Салему, Massachusetts, 1692. године стварно десило и 20 особа осуђено на смрт, нико од оптужених није спаљен на ломачи. Метода егзекуције је била вјешање, иако једна жртва подлегла услијед тешког каменовања.

Штавише, нема никаквих доказа да су ти људи су практиковали врачање или били запосједнути џаволом. Историчари данас вјерују да су они, заједно с мјештанима који су их прогањали, патили од масовне хистерије. Други вјерују да су се грађани Салема нагло разболили, можда чак имали халуцинације након што су појели покварен ражев хљеб – што их је и довело до идеје да су вјештице на њих бациле чини.

2. Sir Isaac Newton је пала јабука на главу

Колико пута сте само чули ову изјаву? Чак се учи и као чињеница у школама, чим неко спомене Закон гравитације. Sir Isaac Newton је сједио под стаблом, гледао своја посла, када му је јабука пала на главу. У том моменту је добио инспирацију за Закон гравитације.

Ипак, док је ово добра и занимљива прича, вјеројатно се никада није догодила. Прича је први пут објављена у есеју који је написао Voltaire, дуго након Њутнове смрти. Прије тога, Њутнова нећакиња, Catherine Conduitt, је била једина особа која је икада испричала причу. Иако постоји јако мала шанса да се овај догађај ипак десио, с обзиром да нико не може доказати да није, можемо само вјеровати (или не) на ријеч његове нећакиње.

1. Неро је запалио Рим

Ово је вјероватно најпопуларнији историјски мит на свијету. Кога год упитате ко је запалио Рим, одговор ће бити “Неро“. Легенда каже да је 64. године прије Христа, луди цар Неро започео пожар у близини царске палате, а затим се попео на врх торња, гдје је свирао, пјевао и гледао како Рим гута пламен. Али, према Тациту, историчару из тог времена, када је избио пожар Неро је био удаљен од Рима скоро 50км, у својој вили у Антиуму.

Неро није био добар човјек – он је узео своју мајку за љубавницу, а затим је убио. Упркос томе, историчари сматрају да су Рим запалили његови политички непријатељи, који су били у праву када су мислили да ће сви оптужити Неру. Не само да није започео ватру, већ је у току трагичног догађаја био и херој. Покушавао је угасити пожар, проналазио храну и склониште за бескућнике и надгледао дизајн за нови град.