latinica  ћирилица
25/07/2014 |  10:44 | Аутор: РТС

Дачић: Нико нема права да дијели лекције Србији

Србији нико нема права да дијели лекције, посебно не они који су довели у питање наш територијални интегритет, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је  изјавио да, када је ријеч о позицији Србије између Истока и Запада након пада малезијског авиона на истоку Украјине и продубљене кризе, нема нових захтјева да се Русији уведу санкције и да се спољна политика Србије усаглашава са политиком Европске уније.

"Србија ће своју спољну политику усмјеравати ка усаглашавању, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, као што то раде и друге земље, само што су њихове позиције другачије у односу на Србију. Они своје међусобне разлике усаглашавају у процесу доношења одлука, а Србија није дио процеса доношења одлука и зато је у последње вријеме била прича да ли ми морами или не морамо, ми немамо око тога велике спорове са ЕУ јер смо суверена земља која гледа своје националне и државне интересе и наша позиција је потпуно јасна", истиче Дачић.

Србија се придружила одлукама ЕУ у 10 случајева, а у четири, који се односе на Украјину, тачније на санкције Русији, није, казао је он.

Дачић је навео и да нам о томе не могу држати лекције они који су нарушили наш територијални интегритет јер ми смо исто тако очекивали да се приликом нашег тероторијалног интегритета огласе све земље чланице УН.

"Сходно томе, желим да кажем шта је наш национални државни интерес - да развијамо добре односе са Русијом, Кином и другим земљама", истиче министар. Он је подсјетио да Србија најоштрије осуђује обарање малезијског авиона изнад Украјине и да се залаже за независну истрагу која ће пронаћи кривце за смрт 298 људи на лету МХ17, али је додао:

"Ми са друге стране као пријатељи Русије не можемо ни да подржимо сваки потез који је за осуду. Без обзира да ли неко сад сумњичи Русију са доказима или без доказа, пошто се углавном сумња на проруске снаге, Србија тражи независну истрагу и не смије да буде увучена у сукобе, већ ће она бити фактор рјешавања сукоба, сљедеће године као предсjедавајући ОЕБС-у", истакао је Дачић.