latinica  ћирилица
25/07/2014 |  11:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Први откази у Хрватским жељезницама почетком августа

Хрватске железнице "Царго" најавиле су да ће почетком августа управа компаније почети да уручује прве отказе, што је у складу са планом реструктурирања који предвиђа укидање 804 радна мјеста, и који је почетком године донесен уз сагласност дјела синдиката у тој фирми.

План реструктурирања почетком јула одобрио је Хрватски завод за запошљавање, у изради је Програм реструктурирања који ће сљедеће недјеље бити упућен надлежним министарствима, а затим и Европској комисији.
 Како су објаснили у Хрватским железницама, у међувремену је 238 радника прихватило добровољни одлазак уз отпремнину, у износу од по око 100.000 куна, а 211 је пристало на збрињавање преко Железничког фонда.
 Судбина још 318 радника је за сада неизвесна, јер они сматрају да ће, ако буде потребно, и на суду оспорити право управе да их отпусти.
 Хрватске железнице узеле су кредит у износу од 250 милиона куна (44,14 милиона евра) за реструктурирање, од којег ће намирити и трошкове збрињавања технолошког вишка.
 Радници који су прихватили збрињавање преко Железничког фонда у сљедеће три године ће примати бруто плату од 4.200 куна (741 евро), али се морају одрећи права на оспоравање отказа.
 Запослени који не желе да примају надокнаду преко Фонда, имају право на отпремнину.
 Предсједник Синдиката железничара Хрватске, Зоран Маршић, рекао је да је план реструктурирања "криминалан" и најавио да ће синдикат покренути појединачне тужбе за сваког радника који добије отказ.