latinica  ћирилица
25/07/2014 |  11:11 | Аутор: Политика

Враћена оптужница за убиство Ћурувије

Суд није потврдио оптужницу јер сматра да треба саслушати још неке свједоке и обавити допунска балистичка и судскомедицинска вјештачења.
Славко Ћурувија - Фото: илустрација
Славко ЋурувијаФото: илустрација

Кривично ванпретресно вијеће Посебног одјељења Вишег суда у Београду није потврдило оптужницу за убиство новинара Славка Ћурувије. Вратило је предмет у фазу истраге, јер сматра да је потребно испитати одређене свједоке, обавити судскомедицинска вјештачења и допунско балистичко вјештачење.

Како је јуче саопштено, суд тражи да Тужилаштво за организовани криминал у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења, да би се испитала основаност оптужнице и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дјела која им се стављају на терет.

Суд није саопштио каква додатна вјештачења треба обавити, нити ко су свједоци чија се саслушања траже. Одлука о враћању оптужнице, како је саопштено, донесена је 22. јула.

„Одлуци суда не треба придавати велики значај, јер се у последње вријеме често враћају оптужнице. Ово није никаква одлука која није смјела да се догоди. Тужилаштво сада мора да поступи по тој наредби, али вјерујем да ће то брзо бити учињено и да ће нова оптужница бити потврђена”, каже за „Политику” Слободан Ружић, заступник Јелене и Радета Ћурувије, дјеце убијеног новинара.

Ипак, додаје наш саговорник, до нове оптужнице може да протекне још неколико мјесеци. На ту оптужницу одбрана ће опет имати право да одговори, због чега се почетак суђења за убиство Ћурувије за сада не може предвидјети.

Подсјећамо, због убиства познатог новинара у притвору су Радоњић и Ромић. Марковић је у притвору због других предмета у којима је осуђен, док је Курак и даље у бјекству. Душан Машић, бранилац Радомира Марковића, каже да је суд прихватио приговор одбране који се поред осталог односи и на надлежност Тужилаштва за организовани криминал за поступање у овом предмету, с обзиром на то да није доказано постојање организоване криминалне групе.

„Суд је прихватио приговоре одбране, односно процесне разлоге који се односе на саслушање свједока, издвајање записника, вјештачења и надлежности Тужилаштва за организовани криминал. Тако се поступак уводи у правне оквире јер је до сада судбина окривљених одређивана мимо законске процедуре”, сматра Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Ромића и Радоњића.

Подсјећамо, тужилаштво је 9. јуна подигло оптужницу у којој наводи да је Ћурувију убио оптужени Мирослав Курак испаливши му 12 метака у леђа и у главу, пуцајући из „шкорпиона” 7,65 милиметара са растојања од једног и по метра. Његов саучесник, према оптужници, био је Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио његову супругу Бранку Прпу, када је покушала да се окрене. Као организатори злочина оптужени су Радомир Марковић, бивши начелник РДБ, и Милан Радоњић, некадашњи начелник београдског ЦДБ.

Злочин се догодио 11. априла 1999. године, дан пошто је, како је утврдило тужилаштво, пропао први покушај атентата. За убиство су, одлуком Марковића, одабрани припадници београдског Центра ДБ, јер је Милорад Улемек Легија, тадашњи командант Јединице за специјалне операције, одбио да обави овај државни задатак, правдајући се ангажовањем јединице на Косову.