latinica  ћирилица
25/07/2014 |  12:54 | Аутор: Агенције

Моћ загрљаја - шта се тада дешава у нашем тијелу?

Један искрен загрљај драгог пријатеља или партнера може имати јако снажан утицај на наше тијело. Попут смијеха, научници су открили да и загрљаји имају љековита својства.

Истраживања показују да је загрљај врло учинковит у лијечењу разних физичких болести, као и усамљености, депресије, анксиозности и стреса.

У студији која је проведена на Универзитету у Сјеверној Каролини истраживачи су открили да загрљаји повећавају ниво хормона "везивања" – окситоцина, смањују ризик од срчаних болести, снижавају крвни притисак и ниво стрес хормона кортизола.

 

Како наше тијело реаугује на загрљај?
Према истраживању спроведеном на Универзитету у Сјеверној Каролини, када би се заљубљени пар загрлио на 20 секунди њихово тијело би значајно повећало ниво окситоцина, хормона који се иначе највише излучује током порођаја или дојења. Такође, и пријатељски је загрљај забиљежио значајан пораст, али не као љубавни.

У међувремену, ниво кортизола – хормона стреса се значајно смањила код жена, као и њихов крвни притисак. Водитељ истраживања и психолог др. Карен Гревен каже: “Подршка партнера се веже уз веће количине окситоцина код мушкараца и жена. Међутим, важност окситоцина и његови потенцијални кардиопротективни учинци могу бити већи код жена.“

У другој студији везаној за загрљаје која је спроведна у склопу Nestlé Happily Healthy Project-а, учествовало је готово 60.000 људи из Аустралије. На челу пројекта био је др. Ентони Грант, психолог на Универзитету у Сиднеју и Galaxy Research-u који је на крају студије закључио:

“Наука нам каже да додир има врло важан утицај на физичко и психичко здравље. Доказано је да додир снижава крвни притисак и стопу откуцаја срца, повећава имуни систем и ублажује бол. Загрљаји ослобађају окситоцин, хормон који тјера људе да се осјећају сигурно и који снижава ново кортизола чиме се смањује стрес, бол и усамљеност.“
При загрљајима који трају више од 20 секунди наше тијело ослобађа хормон који се зове окситоцин. Овај хормон може помоћи у снижавању крвног притиска, смањити ниво кортизола – стрес хормона, а такођер се вјерује да окситоцин у мозгу може изазвати осјећаје задовољства, њежности и привржености.

Предности загрљаја
Људи су очигледно друштвене животиње, о чему свједочи и безброј студија које показују да су они који одржавају блиске пријатељске везе, као и они који су у браку, физички и психички здравији. Истраживања показују да искрен загрљај, у којем су два срца притиснута једно уз друго, могу имати ове предности:

- Загрљај гради повјерење и осјећај сигурности. То помаже у отвореној и искреној комуникацији.

- Загрљаји може инстантно повећати ново окситоцина (његове предности смо навели изнад).

- Дугачки загрљаји подижу ниво серотонина, хормона одговорног за добро расположење и генерални осјећај среће.

- Загрљај јача имуни систем. Он стимулише тимус жљезду која регулише и уравнотежује тјелесну производњу бијелих крвних зрнаца.

- Грљење опушта мишиће и напетост у тијелу. Такође, загрљаји може ублажити бол.

- Добар загрљај дословно смањује ниво кортизола – стрес хормона.

- Загрљај може инстантно поправити расположење.

- И наравно, потпуно је бесплатан!