latinica  ћирилица
25/07/2014 |  15:51 | Аутор: РТРС

Дом народа потврдио: Седам милиона за поплављене!

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, након што је то јуче учинило Представничко вијеће, усвојио је ребаланс буџета институција БиХ, којим је предвиђено издвајање седам милиона марака за санацију поплављених подручја.

Већина делегата и невладине организације сматрају да је тај износ кап у мору потреба угроженог становништва, док у Савјету министара БиХ тврде да је једино толико могуће извдојити.

Хитност је условила делегате Дома народа, да након Представничког вијећа, усвоје ребаланс, који ће омогућити седам милиона марака помоћи угроженом становништву. Остаје отворено питање да ли је више од 22 хиљаде запослених у институцијама БиХ могло и требало да издвоји више од једног процента својих примања.

Предсједавајући дома Драган Човић каже да је то само мрвица за потребе санације поплављених подручја.
И делегат Мехмед Брадарић,који долази са угроженог подручја, сматра да је потребно издвојити знатно више новца.

Предсједавајући Савјета министра Вјекослав Беванда тврди да је учињено оно што је у овом моменту могуће.

Замјеник предсједавајућег Дома Сташа Кошарац сматра да је износ новца недовољан, али и да његову висину диктира ситуација.

Делегат Младен Иванић био је уздржан приликом гласања о ребалансу буџета.
Иванић
Ивица Чавар из Центара цивилних иницијатива подсјећа да се плате парламенараца крећу између пет и седам хиљада марака и да је срамота да није издвојено бар 30, 40 милиона.

Савјет министара тек треба да одреди критеријуме и механизме подјеле седам милиона марака намијењених угроженом становништву од мајских поплава.

УСВОЈЕН ПЛАН РАЗМАТРАЊА 72 РЕВИЗОРСКА ИЗВЈЕШТАЈА

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас план разматрања 72 ревизорска извјештаја о финансијском пословању институција БиХ за 2013. годину и приједлог расподјеле извјештаја о ревизији институција БиХ на чланове Комисије.
Канцеларија за ревизију доставила је Парламентарној скупштини БиХ 72 ревизорска извјештаја, у којима се наводи да су 22 институције добиле позитивно мишљење, 43 институције позитивно мишљење с истицањем предмета, док је седам институција добило мишљење с резервом с истицањем предмета, саопштено је из парламента.

Комисија је донијела и закључак којим је предложила Дому народа да институције које су добиле позитивно мишљење буду јавно похваљене за транспарентност рада, усклађеност пословања са важећим законским прописима и савјесно располагање буџетским средствима.