latinica  ћирилица
25/07/2014 |  16:00 | Аутор: Агенције

Противваздушна одбрана Украјине оборила авион?

Противваздушна одбрана Украјине могла је током вјежби да грешком обори малезијски "Боинг" - саоштио је представник једне од безбједносних структура Украјине.
Пад малезијског авиона - Фото: АП
Пад малезијског авионаФото: АП

Према његовим ријечима, 17. јула јединице ПВО Украјине изводиле су вјежбе на уклањању блокаде система за лансирање ракета.

Ванредна ситуација током њеног извођења могла је да изазове трагедију.

Овај украјински "безбједњак" објашвања да је команданту 156. зенитног ракетног пука било наложено да обави вјежбу борбених израчунавања приликом покривања копнене групације војске у предграђу Доњецка.

Требало је да се увјежбају дивизиони, постигну циљеви и да се испуни сав алгоритам у праћењу и условном уништавању циљева ракетом ЗРК "Бук-М1“.

Он наводи да није било предвиђено стварно лансирање ракета, упркос чињеници да су командантима батерија били дати кључеви за разблокирање система и испаљивање ракета.

Извор је саопштио да се истрагом несреће баве радници Савјета безбједности Украјине.

Увече, на дан несреће, они су преузели команданта батерије са посадом - преносе портали тврдњу неименованог представника украјинске безбједности.

Кијев је одмах послије пада авиона оптужио проруске снаге да су срушиле "Боинг" уз подршку Русије.

САД су процијениле да су проруске снаге случајно обориле авион те да Русија у то није умијешана.

Војска Русије објавила је салетитске снимке који показују да је украјински борвени авион летио пет километара од "Боинга" те да су украјински ситеми "Бук" тај дан били распоређени у спорном подручју.