latinica  ћирилица
25/07/2014 |  16:43 | Аутор: РТРС

Коен за РТРС: У Сарајеву више подржавају Палестину

Конфликт у Гази почео је окрутним инцидентом терористичке организације Хамас, која је киднаповала и убила три израелска тинејџера подсјетио је, у интервјуу за Телевизију Републике Српске, амбасадор Израела у Босни и Херцеговини Давид Коен.

Амбасадор Коен каже да је писмо предсједника Српске Милорада Додика врло цијењено у Израелу и да у овој земљи знају да имају праве пријатеље у Босни и Херцеговини и Републици Српској.

Коен је коментарисао и то што, за разлику од Републике Српске, у Сарајеву има много више оних који подржавају Палестину.

РАЗГОВАРАЛА: ГОРДАНА шАРОВИЋ

РТРС: Недавни догађаји у Гази су у фокусу свјетских медија. Шта се, уствари, тамо дешава?

Овај конфликт је почео када је група Хамас киднаповала три израелска тинејџера и убила их. Тражили смо их двије седмице, док их нисмо пронашли . Врло окрутан инцидент. Ескалација сукоба је дошла због Хамаса, терористичке организације у Гази која је окарактерисана као терористичка организација од међународне заједнице, ЕУ, САД, и ова организација почела је прије 17 дана да гранатира Израел. Током протеклих година ова организација добила је хиљаде граната од Ирана, како би гранатирала цивилне дијелове Израела. Проблем је што терористичка организација Хамас не признаје државу Израел. Они желе да елиминишу државу Израел. Користе само терористичке начине, и шта је требало да буде наша реакција? Дакле, наша Влада је имала обавезу да брани своје становништво које је у протеклих 17 дана свакодневно гранатирано стотинама граната по цијелој територији Израела, на двије трећине државе. Дјеца у вртићима, жене на улицама, становништво не може да има нормалан живот. Наша Влада је преузела неопходне мјере како би спријечила гранатирање. Током конфликта открили смо да је Хамас изградио тунеле испод границе Израела и Газе, много тунела, само с једним циљем, а то је да се интегришу у Израел и убију што је могуће више израелских цивила.

РТРС: Дакле, Израел се не бори против палестинског народа већ против тероризма, против Хамаса?

Наравно, ми немамо ништа против људи који не учествују у гранатирању, само против терориста Хамаса. Израел је доказао да је крајњи циљ мир. Ми смо напустили појас Газе 2005. године како бисмо показали да само желимо мир. Показали смо цијелом свијету да је то оно што желимо. Желимо да Палестинци доминирају на својој територији и уреде живот како им одговора, и на тај начин да имамо мировни споразум између Израела и Палестинаца. Израел признаје двије земље, једна за Јевреје, једна за Палестинце. Преговарали смо протеклих година и морамо да наставимо с преговорима.

РТРС: Предсједник Републике Српске Милорад Додик послао је писмо подршке и колико знам оно је објављено у изрелским медијима. Како је оно прихваћено у дипломатским круговима?

Послао је писмо предсједнику Перезу. И јутрос је у Бањалуку послато писмо предсједника Переза предсједнику Додику. Писмо предсједника Додика је врло цијењено у Израелу и знамо да имамо праве пријатеље у Босни и Херцеговини, у Републици Српској. Ово пријатељство током посљедњих година, с нашим министром иностраних послова г. Либерманом је добило нови замах, и сарадња између Израела и Републике Српске је врло блиска у економском, политичком и свим другим сегментима.

РТРС: Имамо врло необичну ситуацију овдје у Босни и Херцеговини. Док предсједник Додик шаље писмо подршке Вашем предсједнику, у Сарајеву имамо митинг подршке Гази. Како то оцјењујете? Једна земља, а два потпуно различита приступа истом проблему?

То је разлог што сам овдје. Разговарам с политичарима и у Сарајеву, и с представницима медија, телевизија, новина како бих описао и објаснио позицију Израела у овом конфликту, како бих свима у Босни и Херцеговини рекао да ми не желимо рат. Жао нам је свих жртава рата, али имате рат и палестинске терористе као што је Хамас, који се крију иза цивилног становништва које страда у том конфликту. И заиста нам је жао због тога и чинимо све...и могу вам рећи да наше војне снаге сарађују с правним савјетницима који им кажу ста се мора урадити, шта се може урадити, а шта не. Покушавамо да спријечимо да страдају цивили.

РТРС: Да ли сте добили реаговања бошњачких политичара, шта они кажу? Кога они подржавају?

Кад разговорамо кажу да се надају да ће се конфликт окончати, али мислим да се у медијима, овдје у Сарајеву, више пажње поклања палестинској страни него израелској, упркос чињеници да је Хамас почео овај конфликт и да га је желио. Чак и кад је Египат предложио примирје ми смо га прихватили, Хамас није. Реци ћу вам и зашто. Хамас жели да елиминише државу Израел. То је радикална муслиманска организација, нетолерантна, која не жели да Израел постоји.

Шта мислите зашто онда медији у Сарајеву подржавају Хамас?

Шта да вам кажем...везе између Босне и Херцеговине и арапског свијета су интензивне током протеклих година. Можда због економских разлога...Не знам. Ја нисам дипломата који може говорити о томе. Мислим да ви то знате боље од мене.