latinica  ћирилица
25/07/2014 |  19:39 | Аутор: Агенције

Краткофил: Најбољи белгијски филм "Монт д'Ор"

За уверљиву глуму и причу у којој свако може да се препозна, Гран-при за најбољи филм Међународног филмског фестивала Краткофил плус 2014 добио је белгијски филм "Монт д'Ор" редитељке Карен Васкез Гуадарама.

Филм прати наивну, невину и немогућу љубавну причу деветогодишње Нине, која се заљубила у момка своје рођаке са којом проводи одмор на селу. На неспретан и помало комичан начин, Нина се суочава са овим новим и непознатим осјећањима.

Жири је додијелио још пет награда, а први пут је додијељена и специјална награда жирија филму који се није нашао у такмичарској конкуренцији. У питању су филмови снимљени у склопу пројекта Краткофил Јуниор који је ове године остварен у сарадњи са УНИЦЕФ-ом у склопу њихове кампање "Говоримо о могућностима". Кампања која указује на права и могућности дјеце са потешкоћама у развоју, проводе УНИЦЕФ и локални партнери од 2013. године, уз подршку УСАИД и Делегације ЕУ у БиХ.

Награду за најбољи експериментални филм добио је филм "Сенка твог осмјеха" руског редитеља Алексеја Дмитријева, који је према ријечима жирија вратио ВХС као медиј на велики екран и подсјетио на лијепе успомене. За елегантан и одмјерен начин бављења контроверзном темом, награду за најбољи документарни филм добило је остварење "Највећи" редитељке Катарине Гондек из Пољске. Награду за најбољи анимирани филм добила су два остварења и то филм "Панде" редитеља Матуша Визара из Словачке и "Кода" ирског редитеља Алана Холија. Филм "Болес" словеначке редитељке Шпеле Чадеж најбољи је регионални филм, са својом дирљивом причом о самоћи оствареном изванредном техником анимације, ликовима и атмосфером.

Додјелом награда и приказивањем документарног филма "Погребник" затворен је осми Међународни филмски фестивал Краткофил плус 2014. на којем су и ове године све фестивалске вечери одржане на препуном отвореном кину бањалучке тврђаве Кастел.