latinica  ћирилица
25/07/2014 |  22:17 | Аутор: РТРС

Нови Град: Приказан филм "Шине које живот значе"

У Новом Граду вечерас је приказан документарни филм Недељка Лајшића "Шине које живоз значе". У четрдесет минута сажета је историја прве пруге у БиХ Добрљин - Бањалука која је изграђена прије 141 годину.

- Жељезнице Републике Српске овај филм су посветиле свим генерацијама које су стварале и развијале пругу - рекао је Лајшић.

Лајшић, сниматељ Радио-телевизије Републике Српске, истакао је да су му несебичну помоћ приликом рада на филму пружили запослени на жељезници, на жељезничким станицама, скретницама и колосијецима.

- Лајшић је аутор 14 документарних филмова и добитник више награда, од којих издвајам награду у Риму 2005. године за филм "Крајишник, свјетско чудо" - рекао је Срећко Марчета из Културно-образовног центра у Новом Граду.

Пројекцији је присуствовао и Милорад Марин, пензионисани жељезничар из Новог Града, један од актера филма.

- Подсјетио сам се на свој радни вијек на жељезници којој сам посветио живот, дјецу сам са жељезнице хранио и школовао. Било је и лијепих и тешких тренутака, али сам на жељезници зарадио пензију. Мој покојни отац је био машиновођа, он је сишао са точкова, а ја сам наставио - рекао је Марин.

Вече документарног филма дио је манифестације "Петровдански дани" у Новом Граду.