latinica  ћирилица
26/07/2014 |  09:32 | Аутор: AFP

Газа: Примирје, броје се жртве

Дванаесточасовни хуманитарни прекид ватре између Изреала и Хамаса у Појасу Газе ступио је на снагу јутрос у седам часова, 19. дана сукоба у коме је погинуло више стотина људи.
Израелски удар на Газу - Фото: AP
Израелски удар на ГазуФото: AP

Дванаесточасовни хуманитарни прекид ватре између Изреала и Хамаса у појасу Газе ступио је на снагу јутрос у 7 часова, 19. дана сукоба у коме има много мртвих.

Широм Газе се извлаче тијела жртава из рушевина, док је у Паризу почео састанак шефова дипломатија више земаља у настојању да се дипломатским напорима дође до трајног примирја.

Домаћин састанка у Паризу је француски министар спољних послова Лоран Фабијус, а поред америчког државног секретара Џона Керија у француској престоници су најављени шефови дипломатије Велике Британије, Њемачке, Италије, Катара, Турске и званичници Европске уније, преноси АФП.

Из рушевина у Гази извучено је и допремљено у болницу 76 тијела Палестинаца, чиме је број жртава од почетка израелске офанзиве 8. јула повећан на 967, саопштила је служба хитне помоћи.

Краткотрајно примирје устпостављено је након што је Израел одбацио трајно примирје које је предложио Кери. Амерички дипломата јуче је у Каиру изјавио да Израел и Хамас треба да усагласе "још неку терминологију" која се односи на прекид ватре, додајући да су "направили оквирни договор" о примирју.

Према том предлогу, када наступи хуманитарно примирје, делегације Израела и Хамаса би требало да стигну у Каиро, који је посредовао у ранијим сукобима између Израелаца и Палестинаца, на индиректне разговоре који би могли резултирати трајним споразумом.

Израел и исламистички покрет Хамас који управља Појасом Газе, рекли су да ће поштовати привремени прекид ватре.