latinica  ћирилица
26/07/2014 |  10:31 | Аутор: РТРС

Павловића пут: Мјештани траже заштиту од поплава

Тридесетак мјештана бијељинских насеља уз Дрину и Саву окупило се данас у мирном протесту на Павловића путу са поруком свим одговорним да "неће да живе од поплаве до поплаве", како је исписано на транспаренту.

Мјештани траже хитно утврђивање дринског насипа на локацији Орлово Поље у дужини од један до три километра и рјешавање водопропуста на Павловића путу који, како тврде, угрожава 1.500 домаћинстава, јер вода нема гдје да отиче.

Због неријешених проблема Дрина плави Јању, Амајлије, Попове, Дијелове, Дворове ,Криву бару и Међаше, а у посљедњим поплавама стигла је и до Бродца. Протесте је обезбјеђивала полиција, а инцидената није било. Иницијаторима протеста јуче је на састанку са градоначелником Бијељине обећан састанак са министром пољопровривреде у наредних седам дана. Ако надлежни не испуне постављене захтјеве, мјештани приобалних дринских и савских мјесних заједница најављују блокаду путева. 

Мико Дубајић, предсједник Иницијативног одбора, рекао је да постављају питања - зашто нису упозорени на поплаве, зашто од 2010. године није ништа учињено на изградњи дринског насипа, зашто се не довршава каналска мрежа у Семберији, та што су стари токови Дрине затворени, као и зашто је Павловића пут у употреби кад нема употребну дозволу и није направљен по пројекту. Он је навео и да траже траже укључење МУП-а Српске да се огласи о том питању.

Мјештани су навели да је неопходно да се изграде пропусти за отицање воде, јер би наредне обилније падавине поново могле да им угрозе имовину.