latinica  ћирилица
26/07/2014 |  11:09 | Аутор: Ројтерс

За Бијелу кућу Путин одговоран за авионску несрећу

Администрација САД саопштила је да је руски предсједник Владимир Путин крив за обарање малезијског авиона изнад ратне зоне у Украјини, те поновила да са ЕУ и Г7 ради на увођењу нових санкција Москви.

Портпарол Бијеле куће Џош Ернест изјавио је да је то закључено јер "имају сазнања да је авион Малезија ерлајнса оборен ракетом која је испаљена са земље и то са подручја које се налази под контролом сепаратиста и гдје Украјинци, заправо, нису сами користили противавионско оружје у том тренутку".

У одвојеном саопштењу се наводи да је потпредсједник САД Џозеф Бајден разговарао јуче са украјинским предсједником Петром Порошенком о истрази о тој несрећи, као и о политичкој динамици у Украјини, преноси Ројтерс.

Порошенко је истакао да ће, упркос распуштању владајуће коалиције у украјинском парламенту, влада наставити рад на кључним економским реформама, као и да је "Русија наставила да снабдијева сепаратисте тешким наоружањем и опремом" и да се на украјинске војнике "све више пуца са руске стране границе".

Бајден је рекао Порошенку да САД раде са ЕУ и Г7 на увођењу нових санкција Русији због "крајње дестабилизујућих и неодговорних поступака у Украјини".