latinica  ћирилица
26/07/2014 |  12:51 | Аутор: Kurir

Вучић: Консолидација најраније у септембру

Премијер Србије Александар Вучић најавио је да ће Влада најраније у септембру донијети одлуку о мјерама фискалне консолидације у Србији.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Јасно је да ће нам мјере финансијске консолидације бити неопходне, а какве ће те мјере бити, Влада ће донијети одлуку најраније у септембру", истиче Вучић.

Премијер је подсјетио, да је још у изборној кампањи говорио да земљу чекају тешке мјере, и додао, да ће од 11 ствари које је навео у експозеу бити испуњено 10.

"Само једну нисмо испунили, а то је смањење плата у јавном сектору. Испуњено је 92 одсто плана и то упркос поплавама које су нас погодиле и чије су посљедице разорне по економију - одузимају нам један одсто БДП-а, смањују раст, уводе нас у рецесију", навео је Вучић.

Он је најавио да ће у наредна два дана бити смијењено најмање пет директора јавних предузећа. "Због лоших резултата, неспособности да ријеше нагомилане проблеме, дугова, без директорске фотеље остаће и најмање 300 директора у Електропривреди Србије", рекао је Вучић.

Вучић је за тешку економску ситуацију у којој се налази Србија оптужио бившу власт, која се "понашала бахато и осионо према сопственом народу, купујући гласове људи тако што је без економског резона повећавала плате и пензије, тјерајући Србију у дужничко ропство".