latinica  ћирилица
26/07/2014 |  13:27 | Аутор: РТРС

Београд: Рукоположен епископ Сергије

у Београду је у епископа средњоевропског рукоположен архимандрит Сергије.

Патријарх српски Иринеј рукоположио је данас у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду архимандрита Сергија /Карановића/ у чин епископа средњоевропског. Свечаној архијерејској литургији присуствовали су предсједник НСРС Игор Радојичић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, њемачки амбасадор у Србији Хајнц Вилхелм, директор Канцеларије Владе Србије за односе са црквама и вјерским заједницама Милета Радојевић и бројни вјерници.

Литургији су присуствовали и представници римокатоличке цркве - апостолски нунције у Београду Орландо Антонини, као и Николаус Вирвол, који је члан Заједничке комисије њемачке бискупске конференције и православних цркава у Њемачкој.

Патријарх Иринеј рекао је по завршетку свечаности да је пред епископом Сергијом велики задатак да организује живот бројног српског народа у Њемачкој у духу Српске православне цркве.

"Црква вас шаље да прихватите тај народ, да га окупите око себе и око наше цркве, да сачува своју веру, језик и културу", поручио је патријарх Иринеј, који је литургију служио уз саслужење бројних епископа СПЦ, међу којима и зворничко-тузланског Хризостома и бихаћко-петровачког Атанасија.

Радојичић је подсјетио је да је епископ Сергије поријеклом са простора Српске, гдје је и дјеловао, и да стога произилази и потреба да свечаности присуствује и неко од званичника Српске.

"Он је службовао у манастиру Рмањ, на простору Епархије бихаћко-петровачке, и познат је као цијењен, врло перспективан и мудар човјек. Нама је драго што се још неко са наших простора успео на трон епископа. Радиће у Њемачкој у врло бројној српској дијаспори од неколико стотина хиљада људи", рекао је Радојичић.

Устоличење у трон епископа средњоевропских биће обављено 7. септембра у манастиру Успење Пресвете Богородице у Химелстиру.

Новоизабрани епископ средњоевропски Архимандрит Сергије /Карановић/ рођен је 4. јула 1975. године у Бачкој Паланци са свјетовним именом Зоран. Основну школу завршио је у родном мјесту, одакле је 1990. године, по благослову епископа бачког Иринеја, отишао у Богословију Света Три Јерарха, у манастиру Крка. Школовање у овом богословском училишту завршио је са успјехом у времену највећег распламсавања рата у Хрватској 1995. године, а уочи самог егзодуса и страдања крајишких Срба. Исте године добио је благослов и канонски отпуст од епископа бачког Иринеја и примљен је у Епархију бихаћко-петровачку која је трпјела ратна страдања у јесен 1995. године.

Свештенички и духовни развој наставио је у средњовјековном манастиру Рмањ у Мартинброду код Дрвара, одакле су његови преци.