latinica  ћирилица
26/07/2014 |  17:31 | Аутор: СРНА

Отворена "Рогољска жетва"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је у Рогољима код Градишке, кошењем пшенице пред око 2.000 мјештана Лијевче поља и Поткозарја, отворио пету манифестацију "Рогољска жетва". Истакао је да ова манифестација треба да буде од републичког значаја, да би се очували обичаји.

 "Некада је жетва значила окупљање, дружење, пјесму и сабирање жита. Веома је важно да се ти обичаји не забораве и ми ћемо је снажно подржати да постане манифестација од републичког значаја", рекао је Додик.

Обраћајући се окупљенима, Додик је рекао да је Република Српска стабилна, упркос великим економским проблемима.

"Ко данас у региону није у економским проблемима? Најважније је да људи у Српској воле своју републику. Упркос бројним елементарним непогодама, смогли смо снаге да први помогнемо угроженом становништву, поготово у области пољопривреде", навео је Додик.

Домаћин и организатор "Рогољске жетве" Саво Васиљевић навео је да се ова, ни претходне четири манифестације, не би одржале да није било помоћи и разумијевања од Владе Српске.

Он је захвалио Влади, општини Градишка и бројним гостима, без којих, како је рекао, ова манифестација не би имала смисао.

Осим традиционалног начина кошења и вршидбе пшенице косом, српом и вршалиcom, данас су у Рогољима приказани и стари експонати из пољопривреде, те одржан богат културно-умјетнички програм.