latinica  ћирилица
26/07/2014 |  17:46 | Аутор: СРНА

"Форум жена": Дефинисати положај жена силованих у рату

Удружење "Форум жена" из Братунца данас је представило пројекат оживљавања рада "женског суда БиХ", као неформалног суда у оквиру међународне мреже од 40 женских судова, који се залаже за остваривање права жена које су силоване у току рата у БиХ.
Насиље - Фото: илустрација
НасиљеФото: илустрација

 Овај пројекат реализује мрежа од седам невладиних организација из Републике Српске и Федерације БиХ.

Приказани су кратки филмови у којима су приказана свједочења тих жена и проблеми са којима се данас суочавају, трауме којих не могу да се ослободе, те немогућности да докажу да су жртве злостављања и силовања јер немају документа да су биле у логору.

Констатовано је да су многе жене биле силоване, а да нису регистроване да су биле заробљене.

Истакнуто је да је циљ реализације овог пројекта да се свједочења жена представе јавности и да се укључе у судске процесе против починилаца силовања, али и да се обезбиједи психосоцијална терапија за жртве.

Координатор овог пројекта Јелена Ђукановић навела је да се оживљавањем рада "женског суда" жели скренути пажња на проблем те популације, омогућити психлошка подршка силованим женама у рату БиХ и помоћи им да се законом дефинише њихов статус и права као жртава злостављања и тортуре, те да се елиминишу административне и бирократске баријере које их онемогућавају да остваре права као жртве рата.

"О овом питању треба говорити јер још није касно да се помогне овим женама, којих је неколико хиљада у БиХ, а само 750 их је остварило законско право по основу статуса логораша и тортура које су доживјеле у логорима, међу које спада и силовање", рекла је Ђукановићева.