latinica  ћирилица
26/07/2014 |  19:56 | Аутор: Агенције

ЕП: Ватерполисти Србије у финалу против Мађарске

Ватерполисти Србије у финалу Европског првенства састаће се сутра са селекцијом Мађарске у 20.30 часова.

 

Ватерполо репрезентација Србије пласирала  се синоћ у финале првенства Европе у Будимпешти пошто је у полуфиналној утакмици савладала селекцију Црне Горе са 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0). Србија је до славља дошла послије великог преокрета у другом полувремену, па ће бранити титулу у сусрету са домаћином Мађарском, која је у првом полуфиналу побиједила Италију са 8:7.

Меч је одигран на базену Алфред Хајош пред око 5.000 гледалаца, а судили су Ставридис (Грчка) и Наумов (Русија).

Србија: Г.Пијетловић, Мандић, Гоцић 1, Ранђеловић, Ћук 2, Д.Пијетловић, Никић 1, Алексић 1, Рађен, Филиповић 2, Прлаиновић, С. Митровић 3, Б.Митровић.
Црна Гора: Радић, Др. Бргуљан 3, Пасковић, Петровић, Да.Бргуљан 1, Чучковић, М.Јановић 1, Н.Јановић 3, Ивовић 1, Мишић, Кликовац, Јокић, Шћепановић.

Играч више: Србија 17 (6), Црна Гора 12 (3).
Петерци: Србија 1 (0).

Ватерполисти Србије по ко зна који пут остварили су велики успјех и поново ће играти за златну медаљу на великим такмичењима. Послије готово безнадежне ситуације смогли су снаге за ријетко виђен преокрет и практично изгубљену утакмицу претворе у прави тријумф.

У прве двије четвртине ништа није показивало да ће бити тако. Континентални вицешампион Црна Гора очитао је праву лекцију браниоцу титуле, просто изрешетао мрежу голмана Гојка Пијетловића и најавио велику освету за пораз у финалу прије двије године у Ајндховену.

У том периоду Црногорцима је готово све полазило за руком, а конфузном српском тиму буквално ништа. Изванредни капитен "ђетића" Никола Јановић с лакоћом је постизао голове и заједно са Драшком и Дарком Бргуљаном водио тим ка успјеху.

Црногорски ватерполисти били су супериорни, контролисали су игру и убједљиво водили од почетка утакмица (5:1, 8:4), па је било питање колико пута ће још сломити статичну одбрану српске репрезентације, на челу с несигурним Пијетловићем.

Међутим, како је време одмицало, српски ватерполисти полако су консолидовали редове, заиграли ангажованије и прецизније, а потом головима Стефана Митровића, Алексића и Филиповића пришли на само гол минуса (8:7). Право из пепела Србија се "вратила у живот" а све се преобратило када је селектор Дејан Савић умјесто индиспонираног Пијетловића увео Бранислава Митровића.

На крилима неколико ефектних одбрана Митровића у потпуности је враћено самопоуздање српског тима, који је стигао до првог изједначења преко Милоша Ћука (9:9), а потом и правог тријумфа голом Слободана Никића.

Оно што су извели српски ватерполисти тешко је објашњиво. У дуелу са изузетно квалитетним противником остварили су невјероватну побједу послије преокрета какав се ријетко виђа на великим такмичењима.

Финале континенталног шампионата између Србије и Мађарске на програму је у недјељу од 20.30 сати, а претходно се од 18.30 сати у мечу за 3. мјесто састају Црна Гора и Италија.