latinica  ћирилица
27/07/2014 |  10:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ким Џонг Ун надгледао лансирања балистичких ракета

Лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун надгледао је најновију војну вјежбу лансирања балистичких ракета кратког домета, објавили су јутрос сјевернокорејски медији, што потврђује да је званични Пјонгјанг поново испалио ракете упркос осуди Уједињених нација

То је први пут да је Сјеверна Кореја лансирала балистичке ракете откад је Савјет безбједности УН 17. јула званично осудио Пјонгјанг због недавног низа тестова те врсте оружја, што представља кршење резолуција УН, пренијела је агенција АФП.

Државна новинска агенција Сјеверне Кореје КЦНА описала је најновије лансирање ракета као "вјежбу испаљивања ракета" у сврху симулације напада на војне базе у Јужној Кореји, гдје је, како подсјећа Франс прес, стационирано 28.500 америчких војника.

"Ким Џонг Ун је надгледао примјену плана усмјереног на актуелну локацију војних база америчког империјалистичког агресора у симулираним условима борбе која има за циљ удар и уништавање тих снага", објавила је КЦНА.

Вјежба је одржана 27. јула, на годишњицу споразума о прекиду ватре потписаног на крају Корејског рата, који је трајао од 1950. до 1953. године.