latinica  ћирилица
27/07/2014 |  10:53 | Аутор: СРНА

Клег: Русији одузети право за Мундијал 2018.

Замјеник британског премијера Ник Клег изјавио је да би Русији требало одузети право да буде домаћин Свјетског првенства у фудбалу 2018. године, након пада путничког авиона "Малезија ерлајнза" изнад источног дијела Украјине
Ник Клег, замјеник британског премијера - Фото: AFP
Ник Клег, замјеник британског премијераФото: AFP

Клег у тексту за дневник "Сандеј тајмс" наводи да је тренутно "незамисливо" да се турнир одржи у земљи коју Запад окривљује за наоружавање профедералних активиста оптужених да су узроковали пад авиона и смрт свих 298 путника и чланова посаде.

Свјетска фудбалска федерација (ФИФА) недавно је одбацила позиве појединих њемачких политичара за бојкот Русије, инсистирајући на томе да би турнир могао да буде "снага добра".

Међутим, Клег сматра да би омогућавање одигравања турнира, без измјене политике руског предсједника Владимира Путина, учинило да свијет изгледа "слабо" и "неискрено" у својој осуди Москве због присаједињења Крима и "подршке сепаратистима".

Клег је рекао да би у санкције требало укључити и отказивање одржавања првог Гран прија Формуле један у Русији у Сочију у октобру ове године.

Европска унија је јуче постигла споразум о увођењу првих економских санкција Русији због дешавања у Украјини, али је умањен њихов обим у односу на најаве, како би из санкција била искључена технологија за енергетски сектор.