latinica  ћирилица
27/07/2014 |  13:31 | Аутор: СРНА

Мишић: Српској није потребан нови закон о раду

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да Синдикат никада неће дати глас за промјене на штету радника и да Српској у овом тренутку није потребан нови закон о раду

Мишићева је истакла да су земље у региону - Хрватска, Србија и Црна Гора - усвојиле измјене и допуне закона о раду, као и да се у Српској настоји донијети нови закон, за шта не постоји ниједан разлог.

Она је нагласила да су неоправдане тезе појединих социјалних партнера да и у Српској треба мијењати радничко законодавство, као што је учињено у Србији и Хрватској.

"У Црној Гори најважнија измјена била је да рад на одређено након двије године аутоматски пређе на неодређено, али ми то имамо. У Србији су имали годину дана рада на одређено вријеме и захтјев је био да се повећа на двије и сада су ту измјену добили, али ми то имамо", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са генералним секретаром Савеза синдиката Црне Горе Марком Никчевићем.

Она је навела да је са црногорским колегом разговарала и о солидарности и помоћи коју је Савез синдиката Црне Горе организовао за поплављене у Српској и Федерацији БиХ, те најавила да ће 25 дјеце чланова синдиката из Добоја и Шамца бити гости Дјечијег одмаралишта "Ловћен" у Бечићима о трошку црногорског синдиката у периоду од 7. до 14. августа.

Генерални секретар Савеза синдиката Црне Горе Марко Никчевић рекао је да је синдикат истрајао у својим захтјевима прошле године, када су донесене измјене закона о раду, те поновио да је најважнији захтјев био да се преведе рад на одређено вријеме у рад на неодређено по аутоматизму за све који су двије године имали уговор о раду.

"Видјећемо шта нас чека у будућности. Нисмо ни ми имуни на притиске глобалних капиталистичких кретања. За стечена права радника генерације су се  годинама уназад бориле и не желимо да се избришу једном нормом под утицајем глобалног капитализма", истакао је Никчевић.

Он је додао да је синдикатима у региону тренутно тешко, да је пред њима велики изазов, јер глобални капитал и међународне финансијске институције теже да успоставе неке нове односе који не иду наруку радницима.

Никчевић је нагласио да синдикат не жели да Социјални савјет у Црној Гори или Економско-социјални савјет у Републици Српској буде "декор за демократију", већ мјесто гдје ће бити договора.

"Не желимо да наше владе у наше име доносе одлуке, а ми да се бавимо посљедицама тих одлука, као што је најчешће било", закључио је Никчевић.

Ђокић: Српска неће доносити закон о раду по узору на земље региона

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Српска неће доносити закон о раду по узору на земље региона, него да жели донијети закон који ће бити хуман према радницима, али и подстаћи даљи економски раст и развој Републике.

"То не можемо учинити само једним законом о раду, то можемо учинити сетом других закона, од којих смо неке већ донијели, а друге ћемо тек доносити", навео је Ђокић.

Ђокић је новинарима у Бањалуци рекао да по питању закона о раду треба тежити што ширем консензусу и дијалогу између кључних актера - Владе Српске, Уније удружења послодаваца и синдиката.

Он није желио коментарисати законе о раду донесене у Србији и Хрватској, истичући да Српска треба да донесе закон у дијалогу са кључним партнерима, а да би свака преурањена прича о конретним рјешењима могла изазвати негативне реакције.