latinica  ћирилица
27/07/2014 |  15:00 | Аутор: ФЕНА

Савеза синдиката РС - Повећан број пријава мобинга

Истраживања Савеза синдиката Републике Српске је показало да је прошле године око 32 одсто радника било изложено мобингу, потврдила је данас генерална секретарка Савеза синдиката РС Велка Оџаковић.
Велка Оџаковић - Фото: СРНА
Велка ОџаковићФото: СРНА

"Радници, нажалост, трпе све врсте мобинга и ово истраживање је показало да се стање промијенило, али нагоре", рекла је она на прес-конференцији, истичући да је повећан број пријава мобинга, да ли због храбрости радника да пријаве такве појаве или због саме чињенице да су запослени више изложени том виду дискриминације од послодаваца.

Оџаковић је додала да се све чешће јављају и радници из јавног сектора који трпе мобинг, а посебан проблем су запослени у приватном сектору, гдје се сматра да морају радити чак и неке послове у домаћинствима послодаваца, да чисте базен, косе траву, окопавају башту...

Истакла је да би се људи изненадили и када би знали које све врсте мобинга се дешавају и у институцијама РС, банкама...

Генерална секретарка Савеза синдиката РС је навела и да је непримјењивање Закона о раду, можда, и највећа врста мобинга због које је радник непрекидно "мобиран", па све до физичких напада, који се такође пријављују.

"Синдикат овом сазиву парламента РС може да упути највећу замјерку што није донио закон о спречавању злостављања на радУ", рекла је Оџаковић, подсјетивши да тај закон "стопиран" на скупштинском Одбору за привреду.